Foto: Pixabay

Okončana epoha jeftine gradnje u Poljskoj

Foto: Pixabay
Poslovno raspoloženje u građevinskoj industriji u Poljskoj naglo je opalo tokom januara, pretežno zbog sve većih troškova radne snage i poreskog opterećenja, navodi se u istraživanju konsultantske kuće Spectis, koje prenosi portal Property Forum.

U odnosu na 2019. godinu, minimalna zarada u Poljskoj porasla je za 15%, dok su cene obaveznog penzionog i zdravstvenog osiguranja za zanatske firme koje se bave građevinarstvom istovremeno uvećane za 10%.

Pored toga, velike građevinske kompanije su od Nove godine zakonom obavezane da svojim zaposlenima obezbede dodatno penziono osiguranje ili alternativne planove za socijalna davanja. 

Rekordno visoka stopa pesimizma u građevinskom sektoru ukazuje da je vreme jeftine izgradnje stambenog i poslovnog prostora u Poljskoj okončano, kao i da se u budućnosti mogu očekivati još viši troškovi poslovanja, dodaje se u analizi.

Kao treći najveći problem, građevinari navode relativno zasićenje tržišta radne snage, koje više ne beleži manjkove i koje je uvećalo broj raspoloživih (nezaposlenih) radnika po prvi put u poslednjih 30 meseci.

Najveći teret novih nameta podnela su mala i srednja preduzeća koja i upošljavaju više radnika na "minimalcu".

"Nema sumnje da će više od 300.000 poljskih građevinara uključiti povećanje doprinosa za socijalno osiguranje od 10% u cene koje plaćaju njihove mušterije, zaključuje se u analizi.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara