Onlajn prevaranti širom sveta koriste pandemiju koronavirusa

Foto: Pixabay

Zbog pandemije koronavirusa sve su češće onlajn prevare, a vlasti zemalja širom sveta upućuju upozorenja svojim građanima da, pozivajući ih na oprez.

Za SAD su onlajn prevare postale jedan od prioriteta. Američki državni sekretar za pravosuđe Vilijem Bar izdao je uputstvo federalnim tužiocima da slučajevima prevara i hakovanja koji zloupotrebljavaju pandemiju koronavirusa daju prioritet, preneo je CNN.  

"Pandemija je dovoljno opasna i bez prestupnika koji profitiraju na panici i ovakvo ponašanje se ne može tolerisati”, saopštio je Bar.

On je naveo slučajeve onlajn prodaje lažnih lekova za koronavirus i prevare putem imejla u kojima se prevaranti predstavljaju kao zdravstveni zvaničnici, tražeći novac ili podatke o ličnosti.

U Britaniji lokalne policije upozoravaju javnost na moguće prevare tokom pandemije. Policija okruga Mančester upozorila je na kriminalce koji izmamljuju i zloupotrebljavaju lične podatke građana, piše britanski Telegraf. Prevaranti nude zdravstvene savete, prilike za investiranje, a nude i bezbedno mesto za transfer ili čuvanje novca putem telefona ili imejla. Predstavljaju se kao banka, policija ili zvaničnik u zdravstvu, koristeći koronavirus kao pokriće.  

Prevare se dešavaju i u Australiji. Australijska komisija za zaštitu konkurencije i potrošača je od početka godine zabeležila 45 slučajeva navodne prevare u vezi sa koronavirusom, javlja australijska televizija SBS.

Komisija je saopštila da taktike prevaranata obuhvataju “lažnu prodaju proizvoda u vezi sa koronavirusom” i da putem “lažnih imejlova i SMS poruka” pokušavaju da dođu do ličnih podataka građana.

Ovim problemom pogođeni su i Japan i Kina. Nedavno je japanska državna Agencija za finansijske usluge pokrenula istragu o prevarama, sarađujući sa policijom oko uzbunjivanja javnosti zbog lažnih zajmova, piše list Japan Times. Japanski prevaranti na Tviteru traže ljude kojima je potreban novac predstavljajući se kao zajmodavci.

Prema zajedničkom izveštaju kineskog Ministarstva za javnu bezbednost i internet giganta Tensent (Tencent), od 24. februara u kopnenom delu Kine prijavljeno je više od 7.500 slučajeva prevare u vezi sa koronavirusom. 

Saut čajna morning post (South China Morning Post) piše da su građani Kine onlajn prevarama oštećeni za više od 192.000.000 juana (16.797.465 evra). U 96% slučajeva radilo se o zaštitnim maskama. Slične šeme za prevaru pojavile su se i u Hong Kongu, gde je organizovana kriminalna grupa na Fejsbuku prevarila na stotine ljudi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara