OPEC+: Veća proizvodnja nafte u januaru, bez dugoročnog plana za narednu godinu

Foto: Pixabay

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i deset partnerskih zemalja koje nisu članice bloka će povećati proizvodnju nafte, prenosi Balkanmagazin. Postignut je dogovor da se proizvodnja u januaru poveća za 500.000 barela dnevno. Međutim, navodi se da da na sastanku nije došlo do kompromisa o dugoročnom planu za narednu godinu. 

Sastanak najvećih izvoznika nafte, alijanse poznatije kao OPEC+, došao je usred sve sve većih znakova nezadovoljsta članica te organizacije, pre svega Iraka, Kazahstana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Te zemlje naime nisu naročito raspoložene za da se produži ograničena proizvodnja nafte, od kojih im u velikoj meri zavise nacionalni budžeti, pa je dogovor da se proizvodnja poveća usledio nakon višednevne rasprave.

To znači da će OPEC+ opočeti da proizvodi 7,7 miliona barela nafte dnevno, iako su komentatori prvobitno očekivali da će se dosadašnje ograničenje produžiti barem do marta 2021. godine.

OPEC+ čine članice OPEC-a, koje nominalno predvodi Saudijska Arabija, i deset zemalja sa statusom partnera, među kojima je najveći proizvođač Rusija.

Naglašava se da je povećanje proizvodnje koje je sada dogovoreno četiri puta manje od prethodno najavljenog povećanja od 2 miliona barela dnevno.

Od 2021. godine o nivou proizvodnje će se odlučivati na mesečnim sastancima ministara zemalja OPEC+.

CENE NAFTE PORASLE NAKON DOGOVORA OPEC+

Cene nafte danas su porasle nakon jučerašnjeg dogovora zemalja izvoznika nafte (OPEC) i srodnih proizvođača (OPEC +) .

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je da se nada da će nove mere pomoći da poraste potražnja sirove nafte, kao i da će se ona sledeće godine vratiti na nivo pre pandemije.

Brent za isporuku u februaru porastao je za 1,75 odsto na 49,56 dolara po barelu početkom dana. Istovremeno, West Texas Intermediate za januar skočio je za 1,42 odsto na 46,29 dolara po barelu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara