FOTO: Pixabay

Opozicija u Rumuniji traži da IT sektor plaća porez kao svako drugi

FOTO: Pixabay

Lider najveće rumunske opozicione partije, Nacionalne liberalne stranke (PNL), našao se na udaru kritika nakon što je zatražio da zaposleni u sektoru informacionih tehnologija plaćaju porez na prihod.

„Mislim da nije normalno da ljudi u IT sektoru ne plaćaju porez na prihod. IT stručnjaci imaju najveće plate u Rumuniji", izjavio je lider PNL Ludovik Orban.

On je kazao da je država jedno vreme želela da stimuliše ljude da prelaze u informatičko-tehnološki sektor, ali da poreske olakšice nemaju više svrhe, prenosi Romania Insider.

Orban je kao primer naveo da kamiondžije plaćaju porez na prihod, dok IT stručnjaci to ne čine, i pozvao na poštovanje principa fiskalne neutralnosti.

Njegove izjave kritikovalo je rumunsko udruženje poslodavaca u softverskoj industriji ANIS, koje je upozorilo da poreske olakšice čine IT industriju u Rumuniji konkurentnom u odnosu na druge države.

„IT stručnjaci bi prosto otišli u druge zemlje EU ako bi te olakšice nestale", saopštilo je to udruženje.
Orbanovu izjavu napala je i vladajuća Socijaldemokratska partija Rumunije (PSD), dok je sadašnji ministar rada Marius Budai rekao da Orbanova izjava potvrđuje upozorenja PSD da bi po dolasku na vlast opozicija podigla poreze.

PROČITAJTE JOŠ:

Medicinske sestre i programeri biće najtraženija zanimanja u narednih 10 godina

Nema zime za programere

Bivši predsednik Rumunije Trajan Basesku takođe je kritikovao Orbana, rekavši da radnici u IT sektoru nisu bili oporezovani ni u vreme finansijske krize, zbog svoje važnosti za privredni sistem.

„Zbog ovoga sve velike svetske IT kompanije osnivaju razvojne centre u Rumuniji," napisao je Basesku na Fejsbuku.

Oko 100.000 zaposlenih u rumunskom IT sektoru stvara skoro šest odsto BDP-a u toj zemlji, prema podacima ANIS-a. Ukidanje poreskih olakšica smanjilo bi njihova neto primanja za 10 odsto.

Prosečna neto plata programera u Rumuniji je skoro 1.600 evra i najveća je od svih profesija i kategorija zaposlenih, piše Romania Insider.

Opoziciona PNL pobedila je na izborima za Evropski parlament 26. maja sa 27 odsto osvojenih glasova i trenutno pregovara sa drugim strankama u rumunskoj skupštini oko formiranja nove vladajuće većine umesto koalicije koju predvodi PSD.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Киза

    Хм, да! Нећемо опорезивати ИТ сектор, али ће зато они да нам деру кожу с леђа ненормално надуваним ценама "интелектуалне својине" и да нас кривично гоне ако ту њихову "својину" преузмемо на торенту!!! Закон тржишта треба да важи за све, а не само за "физикалце"!!!