Ujedinjene nacije, ilustracija FOTO: Flickr

Osam članica EU upozorile da bi Trampov plan za Izrael i Palestinu mogao izazvati nove sukobe

Ujedinjene nacije, ilustracija FOTO: Flickr
Osam zemalja članica EU upozorilo je predsednika SAD Donalda Trampa da bi mogao propasti svaki izraelsko-palestinski mirovni plan ako nije zasnovan na granicama pre rata 1967 godine.

"Mi članice Saveta Evropske unije, želele bismo da ponovimo još jednom snažnu posvećenost EU međunarodno dogovorenim parametrima za pravedan i trajan mir na Bliskom istoku, zasnovan na međunarodnom pravu, relevantnim rezolucijama UN i ranijim sporazumima", naveli su ambasadori iz osam zemalja, u zajedničkom saopštenju pročitanom novinarima.

U saopštenju se upozorava da "svaki mirovni plan koji ne priznaje te međunarodno dogovorene parametre rizikuju da bude osuđen na propast".

Ambasadori su se obratili novinarima u sedištu UN u Njujorku nakon sastanka Saveta bezbednosti posvećenog izraelsko-palestinskom sukobu.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli rekla je sastanku da međunarodna zajednica mora podržati taj plan koji još nije predstavljen, preneli su izraelski mediji.

"Plan će biti drugačiji od svih prethodnih. Ključno pitanje je da li će se odgovor razlikovati", rekla je Hejli, ocenivši da uspeh zavisi delom od podrške EU i arapskih zemalja.

Međutim, predstavnici zemalja članica EU koji su govorili na sastanku, Velike Britanije, Francuske, Holandije, Poljske i Švedske rekli su SAD da plan mora potvrditi postojeća razumevanja koja se odnose na rešenje sukoba po modelu dve države.

Saopštenje koje je posle pročitano potvrdile su i Belgija, Italija i Nemačka.

"EU je istinski ubeđena da postizanje rešenja o dve države zasnovane na granicama iz 1967. godine s Jerusalimom kao glavnim gradom za obe države jeste jedini održiv i realan način da se okonča sukob i postigne trajan i pravedan mir", navedeno je u saopštenju u kojem se dodaje da plan da bi uspeo mora da uzme u obzir bezbednosne potrebe oba naroda i da mora takođe podržavati "palestinske aspiracije za državnošću, suverenitetom, okončanjem okupacije i rešenjem svih pitanja konačnog statusa u skladu sa Rezolucijom SB UN 2334 i ranijih sporazuma".

U Šestodnevnom ratu 1967. godine Izrael je osvojio pojas Gaze i Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom.

Palestinci nameravaju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.

Zamenik ministra u kabinetu izraelskog premijera Mihael Oren odgovorio je na stav EU, ocenivši da je taj blok zemalja irelevantan za pregovarački proces i da Izrael ne može na njih da se oslanja s obzirom da smatraju da je američki plan osudjen na propast ako ne ispuni kriterijume. 

"Kad to kažu oni misle da će oni uzrokovati propast ako plan ne usvoji palestinsku poziciju", rekao je Oren, bivši ambasador u SAD.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara