FOTO: Wikimedia Commons

Osnivač kompjuterske nauke na novčanici od 50 funti

FOTO: Wikimedia Commons

Engleska banka saopštila je da će na novoj novčanici od 50 funti stajati lik matematičara i kompjuterskog naučnika Alana Tjuringa, koji je osmislio tehniku kojom je dešifrovana nemačka šifra Enigma tokom Drugog svetskog rata.

Kako je kazala centralna banka Ujedinjenog Kraljevstva, tokom šest nedelja koliko su se prikupljale nominacije, za „lice" nove pedesetice predloženo je skoro 1.000 naučnika.

Među njima su bili fizičar i kosmolog Stiven Hoking, prva britanska nobelovka Doroti Hodžkin i jedan od najznačajnijih fizičara 20. veka Pol Dirak.

Alan Tjuring smatra se ocem moderne kompjuterske nauke. Njegovi matematički proračuni odgovorni su za nastanak savremenih kompjutera, navodi Engleska banka na svom sajtu.

„Mislite o nauci i slavite Alana Tjuringa", poručila je banka preko šaljivog spota u kom su ime „pobednika" otkrili likovi koji krase sadašnju novčanicu od 50 funti, Džejms Vat i Metju Bolton.

Tjuring je tokom Drugog svetskog rata bio jedan od vodećih učesnika u razbijanju nacističke šifrovane komunikacije. Za svoje ratne zasluge proglašen je za oficira Reda britanske imperije 1946.

Te godine predstavio je dizajn prvog računara u Velikoj Britaniji, koji je izvršio prvi program 1950. godine.

Tjuring nije dobio zasluženo priznanje za života, najviše zbog toga što je bio diskriminisan kao homoseksualac, što je u to vreme bilo kažnjivo zakonom u Velikoj Britaniji.

Zajedno sa svojim partnerom Arnoldom Marejem osuđen je 1952. godine zbog toga što je bio u istopolnoj vezi, i podvrgnut je injekcijama sintetičkog estrogena, što je ostavilo teške posledice po njegovo zdravlje.

Dve godine kasnije izvršio je samoubistvo cijanidom.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Bane

    Svaka im čast - to je pravi omaž najvećim umovima ovog sveta. Tjuring je svojom mašinom značajno skratio rat, do je nije bilo pitanje je koliko bi trajao, koliko bi još ljudi bilo pobijeno i, konačno, kakav bi ishod rata bio. Žalosno je kakav je odnos čovečanstva bio prema ovom čoveku. Verujem da u Srbiji razmišljaju da stavljaju slike Vođe i sportista na novčanice, jer Srbija je društvo doživljajne ekonomije, gde su zabava, sport i politika jedino što je bitno. Koga briga za obrazovanje i nauku, kad možete da kupite diplome?