Foto: Pixabay

Osnivači Gugla se povlače sa čela kompanije

Foto: Pixabay
Kreatori Gugla, najkorišćenijeg internet pretraživača na svetu, Leri Pejdž i Sergej Brin saopštili su da više neće voditi svoju kompaniju, već da prelaze u upravni odbor tehološkog giganta.

Pojednostavljući strukturu upravljanja, njih dvojica su u pismu upućenom zaposlenima i suvlasnicima objavili da će Sundar Pričai biti jedini izvršni direktor te kompanije.

Pre ove odluke, Pejdž je bio izvršni direktor Alfabeta, kompanije koju je Gugle kreirao da bi objedinio sve svoje podružnice, dok je Brin bio predsednik tog konglomerata.

Alfabet je nastao 2015. godine u procesu restrukturiranja Gugla, nakon čega je postao matična kompanija pretraživača i svih ostalih povezanih firmi.

„Ponizni smo zbog toga što smo pratili kako se mali istraživački projekat razvio u izvor znanja i moći za milijarde – rizik koji smo napravili kao dva studenta Stenforda je doveo do mnoštva drugih opklada u svetu tehnologije. Davne 1998. godine nismo mogli da zamislimo putovanje koje će uslediti nakon što smo preselili naše servere iz studentskog doma u garažu", navodi se u pismu

Alfabet je od svog formiranja otkupio većinsko vlasništvo u preko 60 drugih kompanija, dok je njegov prethodnik, Gugl, izvršio preko 170 akvizicija.

Ukupno bogatstvo Pejdža i Brina procenjuje se na blizu 110 milijardi dolara.

Pričai je pre ove odluke vršio dužnost izvršnog direktora Gugla, kompanije koja je prošle godine prihodovala oko 136 milijardi dolara. 

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara