Foto: Christoph Hesse Architects, Deimel + Wittmar

Ova porodična vila u srcu Nemačke proizvodi biogas

Foto: Christoph Hesse Architects, Deimel + Wittmar
Kružna osnova ove kuće uopšte nije slučajna…

Kada je nemački pionir u tehnologiji biogasa poručio projekat nove kuće za svoju porodicu u Medebahu, u srcu Nemačke, od arhitektonske firme Christoph Hesse Architects imao je pomalo neobičnan zahtev – kuća je morala imati kružnu formu. 
Prema rečima ovog mašinskog inženjera, koji je želeo da ostane anoniman, kružna forma je idealna za proizvodnju biogasa, koji će se u ovom slučaju koristiti za energetske potrebe kuće, prenosi portal Gradnja.

Objekat nazvan Villa F zapravo je "prva veza u lokalnoj toplotnoj mreži" koja će koristiti biogas i koja će lokalnoj zajednici predstavljati uzor kako bi se u budućnosti smanjila potreba za fosilnim gorivima.

Villa F smeštena je u nemačkom mestu Medebah, a arhitekte su prilikom projektovanja pazile da ona bude u skladu sa svojim okruženjem. Korišćeni su lokalni materijali poput kamena na fasadi, a kosina krova prati onu koja oblikuje lokalne planine, piše Inhabitat.

PROČITAJTE JOŠ:

U prizemlju kuće nalazi se kancelarija koja je povezana sa ostalim prostorijama u kojima se proizvodi biogas. Na spratu je organizovan stambeni prostor, gde dnevni boravak zauzima centralnu poziciju a oko njega su smešteni spavaća soba sa kupatilom, kuhinja, kao i sauna i prostrana lođa sa džakuzijem.

Biogas kao alternativa fosilnim gorivima

Biogas je poslednjih godina, zahvaljujući biomasi iz šumarstva, poljoprivrede i stočarstva, počeo da se pojačano koristi u mnogim selima za proizvodnju električne i toplotne energije. Na globalnom nivou, ovaj sistem bi mogao znatno da smanji potrebu za fosilnim gorivima.

Prva iskra

"Energetska efikasnost i zaštita životne sredine su primarni elementi ovog dizajna. Kao model doma koji funkcioniše zahvaljujući biogasu, Villa F je već inspirisala druge stanovnike mesta da usvoje ovu tehnologiju kako bi u budućnosti stvorili zajednicu sa sopstvenim energetskim napajanjem", istakle su arhitekte.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara