Ove godine tek delimičan oporavak potražnje za naftom

Foto: Pixabay

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) revidirala je naniže svoje projekcije globalne potražnje za naftom za 2021. godinu prema, najviše zbog protivepidemijskih mera koje su i dalje na snazi.

IEA u svom globalnom izveštaju navodi da će globalna potražnja za najvažnijim energentom biti oko 96,6 miliona barela dnevno tokom ove godine, što je za 300.000 barela manje nego što je ranije predviđala.

Očekivanja dolaze nakon u istoriji nezabeleženog smanjenja potražnje od 8,8 miliona barela dnevno usled pandemije COVID-19.

IEA je upozorila da će potražnji biti potrebno više vremena da se oporavi zbog novih mera koje smanjuju cenu goriva.

U međuvremenu, očekuje se porast ponude za više od milion barela na dan, koji će uglavnom dolaziti iz država članica OPEC+.

IEA očekuje da se ponuda značajno povećava u drugoj polovini godine, zbog optimističnijih procena globalnog ekonomskog rasta.

"Oproavak cena je ubrzan, a Brent je 12. januara dostigao 57 američkih dolara po barelu, nivo koji nije viđen od februara 2020. godine. Uprkos rastućem broju infekcija COVID-19, cene sirove nafte su podržane finansijskim, ekonomskim i tržišnim osnovama", ocenjuje se u izveštaju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara