Pada tražnja za novim automobilima u EU

Foto: Nova ekonomija

Tražnja za novim automobilima u Evropskoj uniji ponovo je oslabila u maju, deseti mesec za redom, saopštilo je Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA).

Uzrok toga su problemi u snabdevanju sa kojima se suočavaju proizvođači, kao i inflacija, odnosno manja kupovna moć građana.

U EU je tokom maja registrovano 791.546 novih automobila, za 11,2 posto manje nego u istom mesecu prošle godine.

Iako je pad blaži nego u aprilu kada se tražnja smanjila za 20,6 odsto, maj je bio deseti mesec za redom u kom se beleži pad prodaje novih automobila.

Sva četiri vodeća evrpska tržišta kako se dodaje, beležila su dvocifreni pad tražnje, a najveći je bio u Italiji gde se ona smanjila za 15,1 odsto.

Sledi Španija sa padom od 10,9 odsto, a blizu su i Nemačka i Francuska koje su sa 10,2 odnosno 10,1 odsto manje registrivanih novih automobila nego u maju 2021. godine.

Građani bi da voze električne automobile, ali ne mogu da ih kupe
Promet automobila u Evropi dodatno opao 2021. godine
Kojim polovnim automobilima najbrže pada vrednost?

U susednoj Hrvatskoj je u maju je registrovano 4.055 novih automobila, za 9,2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, iako je njihov broj porastao za 2,7 odsto tokom aprila.

Podaci za razdoblje od januara do maja pokazuju dvocifreni pad potražnje za novim automobilima u EU, za 13,5 posto, uz registrovana 3,72 miliona novih vozila.

Potražnja u Italiji smanjena je gotovo za četvrtinu, a u Francuskoj za šestinu, pokazuje izveštaj. Najblaži pad zabeležila je Nemačka, za 9,3 odsto.

U Hrvatskoj je u razdoblju od januara do maja, kako navodi ACEA, registrovano 17.948 novih automobila, za šest odsto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Kako je ranije preneo Autoblog, 2021. u Srbiji prodato 30.460 novih putničkih i lakih komercijalnih vozila.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.