Pandemija preti jačanjem nasilja u ratnim zonama

Foto: Pixabay

Pandemija korona virusa pogoršava humanitarnu situaciju u oblastima najtežih sukoba u svetu i preti ekonomskim propadanjem koje će imati za posledicu dalje jačanje nasilja, upozorili su diplomate i stručnjaci Ujedinjenih nacija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Skretanjem pažnje i resursa velikih sila suviše zauzetih borbom protiv korona virusa na svom tlu, pandemija ugrožava brojne programe pomoći i ekonomije zemalja pogođenih ratom.

Zbog toga je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u martu zatražio svetski prekid vatre ali to se teško realizuje u Libiji i Siriji gde se i dalje vode borbe.

Mere izolacije zbog kojih je neko vreme više od pola čovečanstva bilo zatvoreno u svojim kućama, zakočile su operacije održavanja mira nevladinih organizacija i sprečavaju važnu raspodelu pomoći.

U Jemenu gde je prema UN najgora humanitarna kriza na svetu, borbe čak jačaju prema ocenama diplomata.

"Još jednom se pojavljuje glad, još jednom se pojačavaju sukobi, još jednom je ekonomija rasturena a humanitarne agencije rade takoreći na prazno. I na to se nadovezuje novi problem, širenje COVIDa-19 koje je van kontrole", rekao je pomoćnik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Mark Loukok prošle nedelje.

Stručnjaci takođe motre na situaciju u Libanu koji je zapao u najtežu ekonomsku krizu u više decenija, kao i na situaciju u Siriji koja je već pogođena desetogodišnjim građanskim ratom.

Pandemija je primorala velike sile da smanje iznos pomoći zonama gde vlada humanitarna kriza i „slika je mračna i deprimirajuća“, kaže jedan diplomata.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara