Foto: Pixabay

Part-time poslovi u EU „rezervisani“ za žene

Foto: Pixabay
Skoro petina radno sposobnog stanovništva u Evropskoj Uniji, odnosno 19%, obavlja part-time poslove (poslove sa nepunim radnim vremenom) saopštio je danas Eurostat.

Kancelarija za statisitiku EU je navela taj vid angažmana trenutno ima 31.2 miliona žena starosti od 20 do 64 godine, nasuprot samo 9.5 miliona muškaraca iste starosne dobi, kao i da je ukupan procenat nepromenjen u odnosu na prošlu godinu.

Prema rezultatima Eurostat-ovog istraživanja, najčešći razlog za obavljanje poslova sa nepunim radnim vremenom jeste taj što pojedinci ne mogu da nađu stalno zaposlenje (26% ispitanika) i taj što se staraju o deci ili punoletnima koji nisu u stanju da se staraju o sebi (njih 24%). U ovoj drugoj kategoriji se nalazi skoro pet puta biše žena koje ne rade puno radno vreme.

U zavisnosti od države članice EU, razlozi te vrste zaposlenja variraju – tačno 70% radno sposobnog stanovništva u Grčkoj radi povremeno zato što ne može da nađe stalan posao, dok je taj postotak najniži u Estoniji, svega 6%.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara