Petnaest azijsko-pacifičkih zemalja napravilo najveći svetski trgovinski blok

Foto: Pixabay

Kina i još 14 zemalja azijsko-pacifičkog regiona u nedelju su formirale Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo, čime je nastalo najveće područje slobodne trgovine na svetu, piše Axios.

Ovog puta, Sjedinjene Američke Države nisu u središtu ovako velikog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Kina je usvojila Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (RCEP), područje koje pokriva 2,2 milijarde ljudi i jednu trećinu svih ekonomskih aktivnosti na planeti.

Očekuje se da će novoizabrani predsednik Džo Bajden tražiti široki multilateralni savez da izvrši pritisak na Kinu, počev od trgovine pa sve do ljudskih prava, čim postane predsednik. 

Međutim, Kina sada pravi značajne multilateralne saveze.

RCEP uključuje bogate demokratije poput Južne Koreje, Japana i Australije. Njihov položaj u ovoj glavnoj zoni slobodne trgovine otežaće Bajdenu njihovo udruživanje protiv Kine.

Obamina administracija bila je izričita da bi Sjedinjene Američke Države morale da budu centar trgovinskog sporazuma sa Pacifičkim obodima (TPP), koji je tada upečatljivo isključio Kinu.

"Kina pregovara o trgovinskom sporazumu koji bi na naš račun stvorio neka od najbrže rastućih tržišta na svetu", rekao je tadašnji predsednik Barak Obama 2016. godine.

SAD se u međuvremenu povukla iz TPP-a, a šanse da će se novom području slobodne trgovine pridružiti i SAD u Bajdenovom mandatu su male, ocenjuje Axios.

Velike nove trgovinske sporazume izuzetno je teško ispregovarati, a Kina je sada pokazala stvarnu odlučnost da to i uradi, iako SAD nisu pokazale gotovo nikakav interes za poboljšanje ili čak održavanje ekonomskih odnosa sa regionom. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara