Plaćanje mobilnim telefonom sve masovnije u Evropi

Broj beskontaktnih transakcija putem MasterKard i Maestro kartica u 2013. godini povećan je više od tri puta u odnosu na 2012. godinu.

Ukupna potrošnja ovim putem uvećana je u istom periodu četiri puta, saopšteno je iz te kompanije.

Predsednik kompanije MasterKard Evropa Havier Perez je kazao da mu je veoma drago što Evropljani i dalje prihvataju beskontaktno plaćanje kao inovaciju, bilo da su u zemlji ili u inostranstvu.

Ovi podaci pokazuju da je beskontaktno plaćanje ušlo u masovnu upotrebu na tržištima nekoliko zemalja. Pored toga što ga ljudi širom Evrope vole, trgovci imaju koristi, a kod nekih se više od polovine plaćanja karticama obavlja beskontaktno, što iskustvo kupovine čini bezbednijim i jednostavnijim za sve, dodao je Perez. 

"Prelazak na beskontaktno plaćanje takođe pomaže da nastavimo da stimulišemo upotrebu mobilnih plaćanja i do kraja četvrtog kvartala 2013. godine, imali smo 50 mobilnih NFC projekata u upotrebi u Evropi, što pokazuje koliko su važne inovacije u plaćanjima za sve", dodao je Perez. 

Kako se navodi u saopštenju, u Poljskoj i Češkoj svaka treća transakcija koja se u radnjama obavi MasterKard i Maestro karticama je beskontaktna, što je posledica masovnog uvođenja beskontaktnih kartica i terminala, kao i snažnih marketinških kampanja. 

Kada je reč o Španiji, kompanija MasterKard i "Banko Sabadel" banka najavile su uvođenje HCE (Host Card Emulation - Emulacija kreditnih kartica) pilot projekta koja omogućava beskontaktno plaćanje putem mobilnog telefona bez korišćenja sigurnosnog elementa. 

MasterKard je u Nemačkoj najavila početak saradnje sa kompanijama Dojče Telekom, Telefonika Dojčland, Vodafone i TREVICA (kompanija u vlasništvu kompanije MasterCard) u cilju kreiranja nove mobilne platforme i ubrzanja razvoja mobilnih plaćanja. 

U Rusiji, korisnici javnog prevoza mogu da putuju brže i jednostavnije jer je pilot projekat kompanije MasterKard za beskontaktno plaćanje uveden na automatima za prodaju karata u Moskovskom metrou, a putnici mogu da koriste beskontaktnu tehnologiju na 10 stanica, navodi se u saopštenju.

MasterKard je u periodu od godinu dana, zaključno sa decembrom 2013. godine, povećao zastupljenost beskontaktne tehnologije, te je ono sada dostupno u 63 zemlje širom sveta i u 34 u Evropi, uključujući i sedam novih zemalja - Azerbejdžan, Finsku, Irsku, Makedoniju, Moldaviju, Crnu Goru i Holandiju. Više od 220 finansijskih institucija u Evropi izdaje MasterKard i Maestro beskontaktne kartice i uređaje i oni se mogu koristiti na skoro dva miliona trgovačkih lokacija širom sveta, što predstavlja povećanje za više od 180 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara