FOTO: Pixabay

Plati kaznu donacijom školskog pribora umesto novcem

FOTO: Pixabay

 

Najveći grad američke savezne države Aljaska, Enkoridž, omogućio je građanima da plaćaju kazne za nepropisno parkiranje tako što će donirati olovke za školarce.

Nadležna gradska služba za upravljanje parking prostorom saopštila je da će do 9. avgusta vozači moći da plate kaznu visine do 20 dolara donacijom pribora za pisanje.

Potrebno je da kažnjeni građani donesu 200 grafitnih ili 100 hemijskih olovki programu HUGSS (Help Us Give School Supplies), kojim rukovodi neprofitna organizacija Luteranska Socijalna Služba.

„Pružanje pomoći prihvatanjem školskog pribora za parking kazne je dobar početak u podršci našim učenicima da imaju uspešnu školsku godinu", rekao je medijima direktor nadležne službe Demetrik Tagl.

Postoje i određena ograničenja. Na ovaj način može da se plati samo jedna kazna po registarskoj tablici, i to ako je prekršaj napravljen u poslednjih 30 dana pre isporuke donacije.

Aljaska, čija privreda u potpunosti zavisi od nafte, je već duže vreme u finansijskoj krizi zbog pada cene ovog energenta na svetskom tržištu.

Republikanski guverner Aljaske Majk Danlivi najavio je smanjenje budžetskih izdataka za 400 miliona američkih dolara, što je više od čak 40 odsto dosadašnjih davanja iz budžeta.

Ova mera pogodiće zdravstvo, obrazovanje, službe za brigu o deci i starijima, kao i javni radio. 

Na Univerzitetu u Aljasci školarine je izgubilo 2.500 studenata zbog budžetskih rezova, javljaju američki mediji. Aljaska ima oko 740.000 stanovnika.

PROČITAJTE JOŠ:

Policija naplaćuje kazne u donacijama za mačke

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara