FOTO_ Pixabay

Plavi bicikli posejali razdor između Fejsbuka i građana

FOTO_ Pixabay
Plavi bicikli posejali razdor između Fejsbuka i građana u Menlo Parku u Kaliforniji!

Naime, u kompaniji Fejsbuk, odbacuju bicikle koje im kompanija daje besplatno, i ostavljaju ih po ulicama komšiluka njihovog kampusa u Menlo Parku u Kaliforniji. 

Bicikli tako stoje danima, a kada stanovnici probaju da se provozaju njima prilazi im policija i oduzima ih jer ne rade u Fejsbuku, piše Biznis Insajder. To izaziva napetost i revolt stanovništva. 

Bejbi plavi bicikli, koji služe za obilazak kampusa jedne od najmoćnijih tehnoloških kompanija sveta, mogu se naći na ulicama obližnjih naselja Bai Area, kao što je East Palo Alto.

"Bicikle često ostavljaju pored restrorana, autobuskih stanica, vozovima, ili ih bacaju u potok....", rekao je jedan stanovnik ovog kraja.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PROČITAJTE JOŠ:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Koliko je pravi mali rat između njih uzeo maha, vidi se i po tome što revoltirani građani u zatvorenoj grupi Istočna Palo Alto zajednica (East Palo Alto community) koju su formirali baš na Fejsbuku, masovno dele fotografije odbačenih bicikala na ulicama njihovog grada i objavljuju postove u kojima iskazuju ljutnju i traže da se ovaj problem reši.

Entoni Harison, iz Fejsbuka, rekao je da kompanija istražuje različite načine za saradnju sa lokalnim organizacijama kako bi mogli da podrže pristup, sigurnost i popravke odbačenih bicikala, kako bi ih potom dali na korišćenje zajednici, ali još nisu osmislili ceo plan.

Oko 60 bicikala Fejsbuka nestalo je za mesec dana, iako su mnogi nađeni i popravljeni jer je 20% "flote" bicikala praćeno preko GPS sistema.

Osim odbačenih bicikala, neki bicikli su i ukradeni iz kampusa u kom se drže nezaključani, kako bi svako mogao da ih uzme i koristi.

Građani organizuju akcije kako bi rešili ovaj problem jer smatraju da bi odbačene bicikle trebalo dati, na primer, deci da ih voze. U decembru su tako stanovnici pokušali da prikupe novac za otkup bicikala, kako bi ih poklonili deci u kraju, ali ih je policija zaustavila dok su ih vozili i sve im oduzela. Meštani smatraju da to ne bi trebalo da rade jer se time povećava nejednakost među decom koja potiču iz finansijskih stabilnih porodica i dece, čije porodice ne mogu da im priušte bicikl.

Ova dešavanja podsetila su na probleme koje su bicikli i skuteri izazvali u nekim gradovima kada su ih vozači bacali na nepodobna, odnosno potencijalno rizična mesta i time ugrožavaju sve oko sebe. 

Inače, ovo nije prvi put da bicikli izazivaju razdor između neke velike kompanije i lokalnog stanovništva. Sa sličnim problemom suočio se i Gugl zbog svojih bicikala. Tako je Vol Strit Džrnal u januaru 2018. godine saopštio da, po njihovoj proceni, gube 100 do 250 bicikala nedeljno i da ti bicikl završavaju kod stanovnika, koji gledaju na njih kao besplatan društveni servis.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara