Počela globalna glavobolja zbog otvaranja škola

Foto: Pixabay

Bivši savetnik vlade Engleske, Nil Ferguson, smatra da je ponovno otvaranje škola veliki rizik koji može izazvati povećan broj slučajeva zaraze, jer kako on kaže, stariji tinejdžeri prenose virus u istoj meri koliko to čine i odrasli, prenosi britanski Gardijan.

„Škole i fakulteti koji povezuju veliki broj domaćinstava i ponovo stvaraju društvenu mrežu koju je fizičko distanciranje pokušalo da umanji, predstavljaju stvarni i veliki rizik od širenja zaraze“, rekao je Ferguson za BBC.

Južnokorejsko istraživanje objavljeno prošlog meseca u časopisu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti ustanovilo je da je stopa zaraze Covidom najviša u domaćinstvima u kojima žive osoba ili osobe u starosnoj dobi od 10 do 19 godina. Nasuprot tome, najniža stopa zaraze bila je u starosnoj grupi od 0 do 10 godina.

Kako je Nemačka rešila početak škole

Doktor Sajmon Klark, vanredni profesor ćelijske mikrobiologije na Univerzitetu Riding, kaže da je ovo istraživanje „najbolje što imamo.“ 

Deca dobijaju virus u raznim godinama. Budući da ljudi nisu bili u školi, ne postoje pravi epidemiološki dokazi da li je to problem ili ne", dodao je Klark.

Drugo istraživanje, objavljeno u junu pokazalo je da je „povratak većine (prvenstveno starijih) studenata u Nemačkoj povećao prenošenje među studentima, ali ne i među zaposlenima. Nejasno je da li stariji učenici prenose više ili je fizičko distanciranje praktično nemoguće izvršiti u učionicama velikog kapaciteta. "

Međutim, isti fenomen nije primećen u Danskoj i Norveškoj, zemljama sa slabijim stepenom prenosa od Nemačke, pokazalo je to istraživanje. Situacija je dodatno otežana, jer je istraživanje pokazalo da deca mlađa od pet godina sa blagim do umerenim Covid-19 imaju mnogo veće virusno opterećenje.

„Postoji pretpostavka da mlađe dete ima jači virus, ali tinejdžeri imaju više kontakata, pa je tako širenje zaraze dodatno olakšano“, rekao je Pol Hanter, profesor medicine na Univerzitetu u Istočnoj Angliji.

„Ako pogledate Švedsku, ta država svoje osnovne škole nije zatvarala, ali je zatvorila srednje i visokoškolske ustanove. Pa možda je to bilo dovoljno da malo spreči širenje virusa“, dodao je Hanter.

Nekoliko stručnjaka smatra da veći društveni kontakt objašnjava zašto starija deca šire virus više od mlađe dece. Međutim, doktorka Sara Luis, profesorka genetske epidemiologije na Univerzitetu u Bristolu, smatra da to „može biti posledica različitih imunoloških mehanizama kod mlađe dece."

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara