Počeli pregovori Srbije i nove misije MMF-a

Foto: Nova ekonomija/ Čedomir Savković

Srbija je počela razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o sprovođenju savetodavnog aranžmana koji je ta institucija odobrila u junu. Nova misija MMF-a trajaće do 22. oktobra i tokom nje biće razmotrena fiskalna, monetarna i makroekonomska kretanja u Srbiji, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Novi program saradnje, podržan je Instrumentom za koordinaciju politike i u junu je odobren na period od 30 meseci. On predstavlja nastavak partnerskog odnosa koji Srbija ima sa MMF-om.

Kao i prethodni program, koji je uspešno završen u januaru ove godine, ima savetodavni karakter i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

Cilj savetodavnog programa jes podrška bržem privrednom oporavku Srbije od efekata pandemije, očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti, kao i u sprovođenju ambicioznog plana strukturnih reformi, dodaje se u saopštenju.

MMF povećao prognozu svetskog privrednog rasta za 2021. na 6%
MMF: Jaz između bogatih i siromašnih zemalja sve veći

Reforme, kako se podseća, uključuju: učvršćivanje okvira fiskalne politike, jačanje upravljanja državnim preduzećima, razvoj tržišta kapitala, dalje jačanje procesa dinarizacije, poboljšanje pružanja socijalne pomoći, kao i prelazak na zelenu ekonomiju.

Od demokratskih promena u Srbiji 2000. godine ovo je osmi po redu aranžman sa MMF-om i odnos sa tom institucijom prolazio je kroz različite faze: od politike štapa i šargarepe, višegodišnjeg odlaganja da se ispuni dogovoreno, do otvorenih pohvala MMF-a vladinoj politici i "posvećenosti ekonomskim reformama" koje je vodio Aleksandar Vučić.

Poslednji put MMF je zamrznuo kreditini aranžman sa Srbijom u februaru 2012. najavljujući da će se njegova misija vratiti na pregovore tek nakon parlamentarnih izbora koji su održani iste godine i posle kojih je vlast preuzeo aktuelni režim.

Pomoć MMF-a tražilo 90 zemalja
MMF: U Srbiji ugroženo više od 140 hiljada radnih mesta

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.