FOTO: Wikipedia

Počinju pregovori za prodaju Uljanik Grupe

FOTO: Wikipedia

Vlada Hrvatske počela je aktivnu potragu za novim strateškim investitorom za Uljanik Grupu.

U prvoj fazi, kako nezvanično saznaje Novac.hr se sprovode politički pregovori s resornim ministarstvima Nemačke, Kine i Južne Koreje.

Tako je i prilikom nedavne radne posete premijera Andreja Plenkovića nemačkoj kancelarki Angeli Merkel održan sastanak s predstavnicima nemačkog ministarstva privrede na tu temu. U tom kontekstu dodatnu težinu dobijaju reči Ivice Pirića, nekadašnjeg fudbalera, a danas počasnog konzula Ukrajine u Hrvatskoj, koji kaže da je Vadim Novinski, vlasnik Smart Holdinga i najvećih ukrajinskih brodogradilišta te drugi po bogatstvu u Ukrajini, koji je već dva puta bio u Hrvatskoj, i dalje zainteresovan za ulaganje u hrvatsku brodogradnju. Novinski i Rinat Ahmetov zajedno su vlasnici Metinvesta, ukrajinskog metalurškog koncerna.

Novinskog načelno zanima i Uljanik Grupa, a Pirić najavljuje da ga je spreman dovesti bude li s hrvatske strane interesa, s tim da poslednje informacije govore kako je i tu poslednjih dana ostvaren kontakt s Vladom. Razlog za takvu novu inicijativu Vlade sastoji se u nezadovoljstvu Banskih dvora manjkom saradnje aktuelnog potencijalnog strateškog partnera, odnosno činjenicom da Kermas energija Danka Končara nije htela da učestvuje direktno, kreditom ili barem kolateralom za komercijalni kredit za plate radnika Uljanik Grupe.

Naime, naglašavaju u Vladi, postignut je bio dogovor i s Evropskom komisijom da eventualno direktno učešće Kermas energije u isplati te plate bude uračunato kao udeo te kompanije u predstojećem restrukturiranju, ali se Danko Končar nije odlučio za takav aranžman nego je ostavio Vladu da sama vadi kestenje iz vatre.

I to uprkos tome, ističu u Vladi, što je Končar znao da takva isplata plate Uljanik Grupi, a pogotovo 3. maju, u kojoj će Vlada učestvovati povećanjem svojih državnih jemstava, nije u skladu s pravilima Evropske komisije.

Naime, 3. maj je početkom ove godine izašao iz petogodišnjeg procesa restrukturiranja i idućih deset godina više ne sme dobiti kunu državne pomoći, a davanje državnih za isplatu plaće Uljanik Grupe u privatnom vlasništvu, u kojoj su i plaće 3. maja, direktno je kršenje pravila EK, prenosi Novac.hr

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara