Foto: Pixabay

Požar u Amazoniji, kako je nastao i koje su posledice?

Foto: Pixabay
Požar u Brazilu i okolnim zemljama nastavlja da uništava „pluća sveta". U prašumi Amazonije požari nisu retka pojava, ali ove godine je zabeležen rekordan broj, koji prerasta u ekološku katastrofu.

Teško je odrediti tačan datum kada su požari počeli, jer su oni standardna pojava za ovo doba godine u prašumama Amazonije. Situacija se otrgla kontroli poslednjih nedelja, jer je broj požara višestruko veći u odnosu na isti period prethodnih godina, pa je to izazvalo pažnju svetske javnosti, organizacija, medija, a i državnih zvaničnika.

Nacionalni institut za svemirka istraživanja, istraživačka jedinica Ministarstva nauke u Brazilu, izneo je podatak da je od januara ove godine izbilo preko 72.000 požara na teritoriji ove južnoameričke zemlje, a to je 85 procenata više nego u istom periodu 2018. godine.

Alberto Secer, istraživač instituta je izjavio za Rojters da sušna sezona pogoduje širenju požara, ali za sam nastanak požara smatra da je kriv ljudski faktor, bilo da se to desilo namerno ili slučajno.

Nedavno su objavljene fotografije, koje pokazuju da se dim i požar vide i iz satelita, a dim putuje nekoliko hiljada kilometara i zahvata Boliviju, Paragvaj i Peru. Pokazatelj kolika katastrofa je u pitanju je i pojava, koja se dogodila u ponedeljak 19. avgusta u Sao Paolu, kada se dan pretvorio u noć i to oko tri sata posle podne, jer je dim prekrio nebo.


Sao Paolo je udaljen od Amazona preko 2700 kilometara, a primera radi, ta distanca ekvivalentna je razdaljini od Beograda do krajnjeg severa Skandinavskog poluostrva.

Brazil nije jedina država pogođena ovom katastrofom i procene su da je u Boliviji do sada izgorelo oko 500.000 hektara šume. Vlasti u Boliviji su iznajmile Boing 747 Supertanker, koji može poneti preko 70.000 litara vode i jedan je od najboljih aviona, koji se koristi za gašenje požara.

Uloga Predsednika


Poznavaoci političkih prilika u Brazilu i stručnjaci iz ekoloških organizacija i institucija, smatraju da deo odgovornosti za katastrofu snosi i aktualni predsednik Žair Bolsonaro, koji ne vodi adekvatnu ekološku politiku i često u svojim nastupima odobrava poteze lokalnih farmera i drvoseča, koji su veštački izazivali požare da bi očistili zemlju i koristili je za uzgoj stoke, a stručnjaci tvrde da je upravo to i glavni razlog požara koji je zahvatio ogroman deo prašume. 

U toku svoje kampanje, Bolsonaro je obećavao da će podići ekonomiju na taj način što će se koristiti ekonomski potencijal Amazonije.

Još jedan značajan podatak je da je direktor pomenutog Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja, Rikardo Galvao, otpušten pre nekoliko nedelja, nakon što je javno kritikovao predsednika. On je tada izneo podatak da je uništavanje šuma u porastu i da je uništeno 88 procenata više nego prošle godine. Predsednik Bolsovaro je njegove podatke nazvao lažnim i rekao da tako nešto može naneti štetu u trgovini Brazila. On je takođe optužio aktiviste ekoloških pokreta da su namerno izazvali požare da bi njega diskreditovali.  

Da predsednik ne voli kritike pokazao je i reagujući na tvit Emanuela Makrona, predsednika Francuske, koji je napisao da nam kuća gori (verovatno misleći na planetu zemlju) i da je to međunarodna kriza.


Bolsonaro je odgovorio da mu je žao što Makron koristi ovu situacju radi lične političke promocije i da je ovo unutrašnje pitanje Brazila i drugih zemalja u kojima se nalaze prašume Amazonije.

Pluća zemlje


Tropske šume, koje se nalaze u Južnoj Americi se često nazivaju plućima sveta, jer zadržavaju ugljen-dioksid, a u isto vreme proizvode 20 procenata kisonika na planeti Zemlji. 

Samim tim, ova regija ima i veliki uticaj na svetsku klimu i globalno zagrevanje. Stručnjaci upozoravaju da se zbog požara, Amazonija može pretvoriti u izvor ugljen-dioksida što može uticati i na globalno zagrevanje. Ovo definitivno pokazuje da ono što se trenutno dešava u Brazilu, nikako ne može biti okarakterisano kao unutrašnje pitanje te zemlje.

Životinje


Naravno, kada se ovakve prirodne katastrofe dešavaju, to ne utiče samo na čoveka, koji ih često svojim nemarom i proizvodi, već i na one nedužne. U prethodnih nekoliko dana su se mogle videti i jezive slike životinja, koje beže iz svog prirodnog staništa ili bivaju zahvaćene požarom. U prašumama Amazonije nalazi se veliki broj vrsta, koje ne postoje nigde više u svetu i posledica požara može biti i njihovo izumiranje.

The Jungle Ultra Wildlife
Foto: Worldwide Happy Media

Ara ararauna Luc Viatour
Foto: Luc Viatour

Požar se velikom brzinom širi i vatrogascima je teško da priđu zahvaćenim oblastima, jer je u pitanju ogromno prostranstvo. Dobra stvar može biti reakcija javnosti širom sveta, pa možemo očekivati međunarodnu pomoć službama u Brazilu i Boliviji da suzbiju vatru. Stručnjaci upozoravaju, da će se prava šteta od požara videti tek kada se on sanira.

Ostaje da se nadamo da će ovo biti lekcija zvaničnicima u Brazilu da se u budućnosti ophode sa mnogo više pažnje prema prirodi i da uvažavaju mišljenja stručnih ljudi iz oblast zaštite životne sredine. 


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Gedza

    Brazilci su stoka uzasan narod njima nista nije sveto,portugalska kopilad