Pojedine države EU obustavile imunizaciju AstraZenekom

Foto: Pixabay

Danska je suspendovala imunizaciju AstraZenekinom vakcinom protiv koronavirusa, zbog potencijalnih "ozbiljnih neželjenih efekata", kao što je zgrušavanje krvi, piše Biznis insajder.

Zemlja je zaustavila upotrebu vakcine na najmanje dve nedelje, nakon nekoliko slučajeva ozbiljnih krvnih ugrušaka među vakcinisanim ljudima, saopštila je u četvrtak danska zdravstvena uprava. 

Jedan ovakav slučaj povezan je sa smrću u Danskoj, navode tamošnji mediji.

Vlasti su, međutim, saopštile da još nije potpuno jasno da li su ugrušci povezani sa vakcinom.

Nakon Danske, pet drugih zemalja EU preventivno je suspendovalo određenu seriju vakcine AstraZeneke nakon smrti vakcinisane osobe.

Austrija, Estonija, Litvanija, Luksemburg i Letonija obustavile su upotrebu serije.

Danska je potpuno suspendovala upotrebu vakcine, ne samo određene serije.

U Evropi jedna osoba imala je više krvnih ugrušaka i umrla je deset dana nakon vakcinacije, dok je druga osoba imala ugrušak krvi u plućima zbog čega je hospitalizovana, saopštila je Evropska agencija za lekove (EMA).

EMA je zabeležila još dva "trombotična događaja" kod ljudi koji su primili vakcine.

"Trenutno nema naznaka da je vakcinacija prouzrokovala ova stanja, koja nisu navedena kao neželjeni efekti kod ove vakcine", rekla je EMA, ali je dodala da je pokrenula istragu.

Vakcina je dobila uslovno odobrenje za stavljanje u promet ili upotrebu u hitnim slučajevima u više od 50 zemalja, uključujući UK i EU.

Akcije AstraZeneke opale su za dva odsto nakon vesti da je Danska obustavila korišćenje njihove vakcine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara