Poljska iz EU fondova za poljoprivredu povukla više novca od predviđenog

Za razvoj poljoprivrednih gazdinstava i modernizaciju farmi Poljska je iskoristila više od milijardu evra novca iz EU fondova, neverovatnih 107 odsto.

Zbog odlične iskorišćenosti fondova namenjenih za poljoprivredu i ruralni razvoj, za Poljsku su relocirana sredstva u iznosu od 140 miliona evra i iz drugih EU fondova i prebačena u taj sektor, ističu u resornom ministarstvu u toj zemlji.

Tako je Poljska za poljoprivredu iskoristila evropski novac u ukupnom iznosu od 1,084 milijarde evra. 

"Počeli smo da prepoznajemo komparativne prednosti i jače strane, i od počekta smo u usmerili mnogo novca iz fondova da unapredimo uslove proizvodnje, modernizujemo farme, pa sve do proizvodnog sektora", rekla je generalni savetnik u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske Zofia Kšižanovska. 

Prema njenim rečima, poljski poljoprivrednici su morali da poprave i kvalitet proizvoda, kako bi se povećao izvoz i proizvodnja. 

"Povećan izvoz i proizvodnja poljoprivrednih proizvod, zapravo i jesu rezultat boljeg kvaliteta", rekla je ona. 

Kšižanovska navodi da je bio veliki izazov da se usvoje nova pravila i zahtevi koji se tiču proizvodnje i da je Poljska mnogo toga promenila u propsima kako je napredovala u EU integracijama. 

"Morali smo i poljoprivrednike da pripremimo treninzima. Održali smo brojne sastanke kako bismo im objasnili koji su glavni izazovi i kakva je situacija kada je reč o otvorenom tržištu, zahtevima i mogućnostima da dobiju finansiranje i da se modernizuju", navodi sagovornica. 

Ona priznaje da se na početku naišlo na veliki skepticizam farmera, jer nisu verovali da su EU fondovi šansa za taj sektor, budući da Poljska ima mnogo porodičnih farmi.

"Bili su mahom zabrinuti i kad je reč o stranom kapitalu, zbog proizvoda iz Nemačke, Francuske. Nisu verovali da su spremni za takmičenje, a morali smo da ih ubedimo da je to korisno i da bi mogli više da proizvode za veće tržište", rekla je Kšižanovska. 

Ona je savetovala Srbiji da što pre počne sa dobrim pripremama i sistemom informisanja, da bi na vreme objasnila farmerima šta ih čeka. 

"Savet je samo da prate Poljsku, jer da bi dobili dovoljno novca iz fondova, potrebno je da imate i dobar tim za analizu, pregovore, kako bi imali argumentaciju zašto vam treba novac. Da li je to za modernizaciju, bolji kvalitet hrane, saradnju... To je važno na početku", rekla je ona. 

Prosečna veličina farme u Poljskoj je 10 hektara, dok farmeri mogu da računaju na subvencije od 200 evra po hektaru.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara