Pomoć države kreditnom tržištu ili kolaps?

pexels

Ako američke banke i vlasti hitno ne pomognu tržištu hipotekarnih kredita, mogli bi da doživimo kolaps sa domino efektom na celu ekonomiju, kaže izvršni direktor kompanije “Colony Capital” i jedan od najvećih američkih preduzetnika na ovom tržištu Tom Barak.

Blumberg prenosi njegovu prognozu da će zahtevi kreditora za otplatom obaveza na hipotekarnom tržištu eskalirati a potom će se to odraziti i na tržište nekretnina, stanodavce ali i programere, hotelijere.

Ostvare li se ove najave, današnju situaciju Tom Barak uporedio je sa onom koja je nastupila za vreme velike depresije u Americi tridesetih godina prošlog veka.

Među merama za spas hipotekarnog tržišta jeste “ubrizgavanje” 500 milijardi dolara iz državne kase na tržište, odlaganje ranije donetih propisa o kreditnim gubicima do 2024. godine i fleksibilniji pristup regulatora u odnosu na banke.

Pad poverenja u tržište hipotekarnih kredita bio je jedan od okidača za veliku finansijsku krizu 2008. godine. Pred kolapsom su tada bile najvažnije finansijske institucije na tržištu nekretnina u SAD-u koje su raspolagale sa polovinom hipotekarnih kredita u vrednosti od 5 000 milijardi dolara.

 

 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara