Majk Pompeo, američki državni sekretar

Pompeo: Turska obećala da će zaštiti kurdske borce u Siriji

Majk Pompeo, američki državni sekretar
Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da je Turska obećala da će zaštititi kurdske borce u Siriji.

Pompeo je juče naveo da je takvo obećanje dao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je više puta pretio kurdskim snagama koje imaju podršku SAD u borbi protiv džihadista Islamske države.

Šef američke diplomatije kreće na bliskoistočnu turneju, prvu posle odluke predsednika Donalda Trampa da se američki vojnici povuku iz Sirije, donete tokom razgovora s Erdoganom.

"Predsednik Erdogan je preuzeo obavezu kada je s predsednikom Trampom razovarao o tom pitanju - Turci će nastaviti borbu protiv Islamske države kada mi odemo i staraće se da momci s kojima smo se borili, koji su nam pomagali u borbi protiv Islamske države, budu zaštićeni", rekao je Pompeo za CNBC.

Saveznici Vašingtona u borbi protiv džihadista, sirijski Kurdi, plaše se da će ih američko povlačenje ostaviti bespomoćne pred Turskom.

Tramp je nakon prvobitne objave o povlačenju izneo uveravanja da će do toga doći "za izvesno vreme" kao i da se neće desiti "danas ili sutra".

Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je u nedelju u Jerusalimu rekao da će povlačenje biti takvo da će odbrana Izraela i "drugih prijatelja" SAD u regionu biti "apsolutno osigurana".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara