Foto: Pixabay

Poslednja šansa za dogovor oko Bregzita?

Foto: Pixabay
Glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit Mišel Barnije dobio je odobrenje od država članica da otpočne novu fazu pregovora sa Ujedinjenim Kraljevstvom, koja bi trebala da se odigra na samitu u Briselu.

Biznis insajder (Business Insider) prenosi da će se tokom sledećeg vikenda voditi „tunel pregovori", što znači da će u njima učestvovati mali timovi i da će se voditi u potpunoj tajnosti. Barnije je pre početka današnjih pregovora sa britanskim predstavnikom insistirao da se dogovor mora postići pre kraja sledeće nedelje.

Veliki broj medija je preneo vest, ali su detalji o pregovorima nepoznati, obzirom da zvaničnici obe strane nisu izdali nikakva saopštenja.

Tokom ove nedelje su i iz Londona i iz Brisela dolazi nešto pozitivniji signali u odnosu na prethodnu nedelju, dok se ostrvska nacija i ostatak kontinenta pripremaju za Bregzit bez ikakvog dogovora, koji bi po zvaničnoj verziji trebao da se dogodi 31. oktobra.

Izvor neslaganja između dve strane je i dalje neutvrđen status granice između Severne Irske (u sastavu UK) i Republike Irske (članice EU), obzirom da je otvorena granica jedan od najvažnijih elemenata sporazuma kojima je 1998. godine zaustavljen međuverski i politički sukob koji je potresao to ostrvo.

Premijer Irske Leo Varadkar je juče kazao da su nedavno održani pregovori sa vladom Borisa Džonsona bili „veoma pozitivni i obećavajući", kao i da je uveren da će dogovor svih umešanih strana moguće očekivati u predstojećim nedeljama.

Dopisnici britanskih medija nagađaju da bi moglo da se desi da bi Severna Irska ostala deo carinske unije, ali i da će eventualni uspeh pregovora umnogome zavisiti od sastanka predsednika Francuske Emanuela Makrona i kancelarke Nemačke Angele Mekel, zakazan za ovaj vikend.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara