Potomci žrtava nacističkog režima dobijaju olakšice za sticanje austrijskog državljanstva

Foto: Pixabay

Nova uredba Zakona o državljanstvu koja je stupila na snagu 1. septembra 2020. godine omogućava potomcima žrtava nacističkog režima da po olakšanoj proceduri steknu austrijsko državljanstvo. Oni nisu u obavezi da se odreknu drugog državljanstva ni da obezbede potvrdu o prebivalištu u Austriji, piše portal Schengenvisainfo.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer izjavio je da je usvajanje ovog akta rezultat mnogih bolnih godina suočavanja s prošlošću. Prema Nehameru, posle 1945. godine pitanje raseljenih austrijskih građana tokom nacističkog režima bilo je jedno od glavnih poglavlja u austrijskoj istoriji.

Ministar Nehamer objasnio je da je prilika da potomci nacističkih žrtava dobiju austrijsko državljanstvo znak dubokog poštovanja prema žrtvama i članovima njihovih porodica.

Do sada je postojalo olakšano sticanje državljanstva prijemom samo za one koji su napustili Austriju do 9. maja 1945. godine, što je produženo do 15. maja 1955. godine.

Pokrajina Beč se od početka godine priprema za novu uredbu. Bečko Magistratsko odeljenje za državljanstvo i imigraciju osnovalo je novi sektor i zaposlilo 40 službenika, istoričara i pravnika čiji je zadatak da brzo i profesionalno sprovode uredbu. Svi zaposleni su prošli odgovarajuću obuku.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara