Gorivo uticalo na ostale cene FOTO: Flickr

Povećanje cena u Crnoj Gori posledica poskupljenja goriva i rasta PDV-a

Gorivo uticalo na ostale cene FOTO: Flickr

Turisti koji se odluče na da letuju u Crnoj Gori izdvajaće više novca nego prošlog leta za hranu i piće, dok su cene smeštaja, kao i ležaljki i suncobrana ostale na nivou prošlogodišnjih.

Beogradski mediji već bruje o tome da su se, nakon talasa poplava koje su zahvatile Grčku, crnogorski ugostitelji dosetili da na istima i zarade. Navodno, vođeni logikom da će pojedini turisti zbog nepovoljnih vremenskih prilika otputovati u njihovu zemlju rešili su da dignu cene letovanja na primorju. Ipak, iz susedne zemlje stiže odgovor da nepogode u Grčkoj nemaju veze sa cenama u Crnoj Gori.

Razlog treba tražiti, kako navodi Petar Ivković iz Crnogorskog turističkog udruženja, u poskupljenju goriva i povećanje PDV-a.

 - Mediji odavno pišu o tome kako je Crna Gora izuzetno skupa ove godine, međutim, kad pogledate realno stanje vidite da cene nisu svuda skočile. Poskupljenja su najuočljivija u lokalnim marketima, a za su krivci gorivo, koje je poskupelo i u Srbiji i u Crnoj Gori, ali i PDV koji je od 1. januara povećan sa 19 na 21 odsto, te je očevano da će ovakve promene povisiti cene u prodajnim objektima - kaže sagovornik Ivković.

Među prvim proizvodima koji su poskupeli bili su alkoholna pića i cigarete.

- Ne bih mogao da preciziram koliko su cene procentualno skočile, ali vidno je da jesu - flaša gaziranog soka sada je 20 do 30 centi skuplja. Ipak, ako izuzmemo cigarete i alkohol, interesantno je da sam upoređujući cene ostalih artikala s ljudima iz Beograda došao do zaključka da su one manje-više iste - navodi Ivković.

 Crnogorski mediji: Poskupljenje do 40 odsto

Crnogorski mediji, pak, u više navrata opisivali su pomenutu promenu kao drastičnu, navodeći čak da je cena mnogih artikala u proseku skočila za između 20 do čak 40 odsto.

Cene smeštaja nisu poskupele

Važno je istaći da su cene smeštaja i propratnih turističkih usluga ostale nepromenjene, ističe on.

 - Kao čovek koji je 26 godina u svetu turizma pouzdano tvrdim da su cene smeštaja, iznajmljivanja ležaljki, izleta i drugih sadržaja za turste iste već godinama unazad - podvlači Ivković.

Osim toga, postavlja pitanje zašto se uvek potenciraju cene koje se nude u Svetom Stefanu i sličnim ekskluzivnijm destinacijama gde se komplet ležaljki iznajmljuje i za više od 100 evra.

Konkretno, Sveti Stefan je bio uvek "posebna priča", tako je od 70-ih godina do danas i tu se nije ništa drastično promenilo. Narodski rečeno, ako želite da letujete sa Bekamovima moraćete za to i da platite. Ako ne želite, tu je i dalje niz znatno povoljnijih lokacija - ležaljke će vas u Jazu koštati, na primer, 8 evra što je, priznaćete, prihvatljivo. Kao svuda u svetu, tako u i Crnoj Gori postoje razlike u cenama širom države. Ni cene u Beogradu i unutrašnjosti nisu iste, zar ne? Neka usluga koja u Ulcinju košta 5, 6 evra u Budvi košta 15, to su jednostavno cene koje tržište formira - objašnjava Ivković.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara