FOTO: Wikimedia

Predsednik Nisana zadržan u pritvoru zbog utaje poreza

FOTO: Wikimedia
Predsednik proizvođača automobila Nisan Karlos Gosn zadržan je u pritvoru pod sumnjom za utaju poreza.

Kako je saopštilo tužilaštvo, 64-godišnji Gosn je u pet navrata umanjio prijavljeni iznos zarade od 2011. do 2015. godine.

On je poreskoj službi u tom periodu prijavio sumu od 4,9 milijardi jena (oko 37 miliona evra), iako je zaradio 10 milijardi jena. Vlasti terete Gosna i da je imovinu kompanije koristio u lične svrhe. Nisan je najavio da će Gosn biti otpušten pošto je interna istraga ustanovila da je utajio porez i da se "neprikladno ponašao". 

Direktor Nisana, koji je rekao da je očajan zbog ove situacije, najavio je njegovu smenu. 

Grupa Nisan-Reno-Micubiši je među najvećim partnerstvima u automobilskoj industriji u svetu, s oko 10 miliona prodatih vozila. Pre nego što je ušao u Reno, Karlos Gosn je radio za Mišelin u Severnoj Americi. 

Vest o njegovom hapšenju prouzrokovala je i pad cena akcija Renoa za 8,43 odsto na pariskoj berzi. 

Automobilska industrija, prenose mediji, svedoči o zapanjujućem padu jednog od najpoznatijih svetskih poslovnih ljudi. 

Njegovo hapšenje šokiralo je automobilsku industriju, u kojoj je on bio jako poštovan i uspešan i pripisivale su mu se zasluge za spasavanje velikih proizvođača automobila. Nosio je i nadimak „Ubica troškova". 

Očigledno urušavanje Gosnove karijere postavlja pitanja o nastavku partnerstva ove tri automobilske kompanije.

Upravljanje savezom proizvođača automobila Reno-Nisan-Micubiši biće teško bez predsednika Karlosa Gosna, izjavio je glavni izvršni direktor Micubiši motorsa Osamu Masuko. 

Dodaje da je Gosn takođe predsednik i glavni izvršni direktor Nisanovog francuskog partnera Renoa, i da će njegov odlazak nametnuti pitanje budućnosti tog saveza. 

Gosn (64) lično je formirao taj savez i zalagao se za njegovu konsolidaciju kroz dublje povezivanje, pre gubitka svoje liderske upravljačke funkcije. 

Reno poseduje vlasnički udeo u Nisanu od 43,4 odsto, a ta japanska kompanija ima 15 odsto udela u Renou bez prava glasa, u partnerstvu koji je uspostavljeno 1999. godine. 

Nisan je od 2016. godine u posedu kontrolnog udela od 34 odsto u manjem japanskom rivalu, Micubišiju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara