Premijer Malte oslobođen optužbi nakon istrage o smrti migranata

Foto: Wikimedia

Nevladine organizacije optužile su malteške vlasti da u aprilu nisu spasile migrante u njihovim teritorijalnim vodama, dok su luke bile zatvorene zbog pandemije Covid-19.

Kako objavljuje francuski Le Monde, premijer Malte, Robert Abela, koji je od aprila meta istrage pravosuđa svoje zemlje, oslobođen je svih optužbi.

Glavni dnevni listovi objavili su na engleskom jeziku rezultate ankete (od ukupno 420 stranica) koje u isprva bio objavljen na malteškom jeziku.

Sredinom aprila nevladine organizacije optužile su malteške vlasti da nisu pružile pomoć migrantima na njihovim teritorijalnim vodama, što su vlasti u Valeti negirale. Ova zemlja zatvorila je svoje luke za migrante zbog pandemije Covid-19. Jedan od migrantskih brodova vratio se u Libiju nakon što nije uspeo da stigne do evropskih obala. Prema nevladinim organizacijama, pet putnika tog broda je preminulo dok se sedam vodi kao nestalo.

U svom obraćanju, Robert Abela objavio je da jedan član opozicije i NGO Republika podneo prijavu „protiv čitave posade broda malteške mornarice“, jednog višeg oficira i njega samog.

Tužioci su potvrdili da je vojska „izvršila ubistvo (…) nekoliko neregularnih migranata time što ih nije spasila“, rekao je šef vlade Malte. Međutim, sudija koji je malteške zvaničnike oslobodio optužbi zatražio je od policije da nastavi istragu o navodnom krijumčarenju migranata.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara