Prihod Majkrosofta raste usled potražnje za digitalnim uslugama

Foto: Wikimedia

Majkrosoft beleži rekordne prihode i prodaju usled pandemije koja je povećala potražnju za video igrama i uslugama računarstva u oblaku (cloud services). Tehnološki gigant je saopštio da je njegov fiskalni neto prihod u drugom kvartalu porastao za više od 30 odsto, na 15,5 milijardi dolara, a prodaja za 17 odsto, na 43,1 milijardu dolara, piše Vol strit žurnal.

Pored svojih proizvoda za video igre i računarstvo u oblaku, kompanija je zabeležila snažnu prodaju svojih Surface laptop računara, jer su ljudi kupovali uređaje koji olakšavaju rad od kuće i učenje na daljinu. 

Ukupan prihod od igara skočio je za 51 odsto, i sada je prihod u tom sektoru porastao na 15,1 milijardu dolara.

Korišćenje Majkrosoftovog kancelarijskog softvera je takođe zabeležilo rast zbog opcija video konferencija i ćaskanja preko poruka, a snažna potražnja za poslovnim softverom podstakla je konkurentski pritisak.

Tehnološki gigant kaže da čak i njegovo oglašavanje, jedan od retkih segmenata koji je zaostajao rano u pandemiji, pokazuje znakove oporavka. Prihod od oglašavanja na mreži u poslednjem kvartalu porastao je za 2 odsto nakon dvocifrenog pada u prethodna dva kvartala.

Tehnološke kompanije su uglavnom bile među najvećim korporativnim dobitnicima tokom pandemije. Pored Majkrosofta, Epl i Amazon takođe su beležili rekordne prihode.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara