Fijat beleži rast prodaje u Americi FOTO: FCA

Prodaja automobila u Americi u prvih šest meseci porasla za 1,8 odsto

Fijat beleži rast prodaje u Americi FOTO: FCA

Ni poskupljenje goriva ni povećanje kamatnih stopa nisu mogli da sputaju rast prodaje automobila u SAD u prvoj polovini 2018. godine, izveštava agencija AP.

Prodaja je u prvih šest meseci porasla za 1,8 odsto, a samo u junu je skočila za oko 5 procenata međugodišnje, prema portalu Edmunds.com.

Analitičari kažu da je ovakav rast podgrejalo snažno poverenje potrošača i niska nezaposlenost.

Prema pokazateljima objavljenim na portalu Edmunds, najveći rast prodaje u prvih šest meseci zabeležio je Folksvagen (7,2 odsto), zatim Nisan (4,8%), a slede Fijat Krajsler (4,5%), DŽeneral Motors (4,2%), Hjundai (3,3%), Tojota (3,0%), Ford (1,8%) i Honda (0,5%).

Analitičari iz kompanije "Koks Otomotiv" (Cox Automotive), iznose međutim zapažanje da se znatan deo ovog povećanja duguje niskoprofitnoj prodaji kupcima koji imaju vozni park, kao što su rentakar kuće i taksi udruženja, dok je prodaja na malo individualnim kupcima porasla na temelju većih popusta i subvencionisanog lizinga.

Prodaja "prkosi gravitaciji", kaže DŽonatan Smouk, glavni ekonomista u Koksu i dodaje da je "prodaja na malo ostala na istom nivou, iako je bila podržana povećanjem podsticaja za induvidualne kupce za šest odsto ".

Analitičari iz Koksa su takođe upozorili da bi podizanje kamatnih stopa i mogući trgovinski rat zbog tarifnih pretnji predsednika Donalda Trampa mogli da utiču na rast cena novih vozila i visinu otplatnih rata, i da obore prodaju automobila u drugoj polovini godine.

Ipak, imajući u vidu činjenicu da su proizvođači spremni na izdatke kako bi zadržali svoje udele na tržištu, analitičari Koksa su podigli svoju godišnju prognozu prodaje za 100.000 vozila, na 16,8 miliona jedinica.

Federalne rezerve su u junu povećale referentnu kamatnu stopu na kratkoročno zaduživanje za skromnih četvrt procentnih poena, na raspon od 1,75 do 2,0 odsto, a prema podacima sa portala Bankart.com, bankarska kamata na kredite za nove automobile u SAD sada se kreće oko 4,75 odsto.

Cena gasa je porasla za 63 centa po galonu na godišnjem nivou i u proseku iznosi 2,86 dolara, prema podacima Američke automobilske asocijacije, što jače nagriza budžete američkih domaćinstava, prenosi AP.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara