Prodavnice u Sloveniji biće zatvorene nedeljom i praznicima

Foto: Wikipedia/ Canadianhockey91

Narodna skupština Slovenije izglasala je izmene Zakona o trgovini, kojima se zabranjuje rad prodavnica nedeljom i praznicima, predstavnici slovenačke privrede nezadovoljni odlukom, prenosi portal 24ur.

Od zabrane će, kako je odlučeno, biti izuzete trgovine sa prodajnim prostorom do 200 kvadratnih metara na benzinskim pumpama, graničnim prelazima, lukama, aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama i bolnicama.

Takođe, nedeljom i državnim praznicima će biti otvorene i preostale manje radnje površine do 200 kvadratnih metara, ako u njima poslove obavljaju trgovinski subjekti, odnosno njihovi predstavnici, ali i učenici, studenti i penzioneri.

Pitanje da li prodavnice treba da budu zatvorene nedeljom i praznicima muči javnost u Sloveniji decenijama. 

Tim se bavio i Ustavni sud, a u septembru 2003. građani su o tome glasali i na referendumu, kada je zabranu podržalo nešto više od 57 odsto glasača koji su izašli na birališta.

Privredna komora Slovenije se protivi amandmanima usvojenim juče, a najavila je i mogućnost ocene ustavnosti zakonskog rešenja.

"Odlučujući o izmeni Zakona o trgovini, prema kome će radnje biti zatvorene nedeljom i praznikom, preovladao je zdrav razum, to nije politička stvar", smatra Ladi Rožič, generalna sekretarka Sindikata Slovenije, koja se nada da amandman neće ići na ocenu ustavnosti. 

Narodna skupština usvojila je amandman u utorak, a podnela ga je stranka levice na inicijativu sindikata. 

Ipak, sa druge strane, čuju se drugačija mišljenja.

"Ovo je zakon koji će doneti otpuštanja. Teško mi je da shvatim da je amandman usvojen u trenutnoj situaciji, kada bi svi napori trebalo da budu usredsređeni na ekonomski oporavak, umesto na pogoršanje uslova u tako važnoj industriji kao što je trgovina, koja ostvaruje 34 odsto svih ekonomskih prihoda u zemlji", izjavila je Mariča Lah, predsednica Privredene komore Slovenije.

SLOVENIJA RETROAKTIVNO POKRIVA PLATE U EPIDEMIJI

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara