Proizvodnja automobila u Evropi do kraja godine biće za četvrtinu manja nego lane

Foto: Pixabay

Automobilska industrija u Evropskoj uniji nalazi se u veoma teškoj situaciji zbog pandemije koronavirusa i u ovoj godini očekuje pad od 25 procenata, prenosi Indikator.ba

"Mi smo posvećeni saradnji sa kreatorima politika u Briselu i zemljama članicama EU kako bismo osigurali da naš sektor može da preživi i oporavi se, a cilj nam je da zaštititimo radna mesta, proizvodnju i buduća ulaganja", rekao je Erik-Mark Huitema, generalni direktor Evropskog udruženja proizvodača automobila (ACEA).

Proizvodači vozila morali su da zatvore svoje razvojne centre i proizvodna mesta u EU u proseku 30 radnih dana tokom perioda zaključavanja, što je dovelo do gubitaka u proizvodnji od više od 2,4 miliona motornih vozila.

ITALIJANSKA AUTO-INDUSTRIJA UBRZO NASTAVLJA PROIZVODNJU

Automobilska industrija zapošljava 14,6 miliona Evropljana, a to je 6,7 odsto ukupne zaposlenosti na nivou Evropske unije. 

Sa 2,7 miliona ljudi koji rade na proizvodnji vozila u 226 fabrika u EU, auto-industrija čini 8,5% odsto ukupnih proizvodnih poslova u tom regionu.

Prošle godine u Evropi je proizvedeno 18 miliona vozila, što predstavlja petinu svetske proizvodnje. 

Širom sveta izvezeno je 5,6 miliona vozila, čime je EU lani ostvarila trgovinski suficit od 74 milijardi evra.

U istraživanje i potrošnju auto-industrija ulaže čak 60 milijardi evra godišnje.

Oko 313 milona voila u Evropi državama donosi više od 440 milijardi poreza gdišnje.

Mediji su ranije pisali da je u Srbiji prodaja automobila manja za dve trećine u prvoj polovini 2020, a u odnosu na isti period lane.

Takođe, u Fijatovoj fanrici u Kragujevcu drastično je smanjena proizvodnja, preneo je portal 021.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara