Foto: Pixabay

Proizvodnja automobila u Rumuniji sve bliža novom rekordu

Foto: Pixabay
Proizvodnja automobila u Rumuniji je za prvih osam meseci tekuće godine dostigla skoro 318.000 vozila, što znači da je porasla za 4,6% u odnosu na isti period lane. Time je ova industrijska grana u susednoj državi na dobrom putu da prestigne prošlogodišnju proizvodnju, koja je iznosila rekordnih pola miliona automobila.

Rumunsku automobilsku industriju čine dva proizvođača automobila, Dačija i Ford, kao i više od 400 proizvođača auto-delova.

Fabrika automobila Dačija u rumunskom gradu Mioveniju je do avgusta proizvela 228.180 vozila, odnosno 7,7% više nego u istom periodu lane, saopštilo je Udruženje proizvođača automobila iz Rumunije (ACAROM).

Dačija, koja je od 1999. godine u vlasništvu francuskog automobilskog giganta Renoa, beleži i rast prodaje na teritoriji Evropske unije od oko 10,5% na godišnjm nivou, dodaje se u izveštaju Asocijacije evropskih proizvođača automobila (ACEA). Oko tri četvrtine svih modela proizvedenih u Mioveniju su Dačijini Daster modeli.

Proizvodnja u Fordovim postrojenjima u Krajovi je od januara do avgusta opala za 2,4% od prošle godine. Lokalni mediji ocenjuju da je do pada proizvodnje došlo zbog toga što fabrika priprema proizvodnu liniju za novi model Pume, koja bi trebalo da počne sa radom na jesen.

Prihodi rumunske auto-industrije su 2018. godine porasli za 20% i dostigli 28 milijardi evra.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara