Proizvodnja malina pred gašenjem zbog niske otkupne cene

Proizvodnja malina na području Unsko-sanskog kantona nalazi se pred gašenjem, a glavni razlog je niska otkupna cena.

To je istakao Emir Mahmutović, predsednik Kantonalnog saveza proizvođača jagodičastog voća USK.

"U ovom trenutku najviša ponuđena otkupna cena iznosi oko dve marke i to je nedovoljno. Nažalost, teško je očekivati povećanje, a rentabilna cena za proizvođače nikako ne bi trebalo da bude niža od tri marke po kilogramu", izjavio je Mahmutović.

Kako kaže, sa ovakvim cenama nije moguće podmiriti ni osnovne troškove proizvodnje, tako da sve više proizvođača uništava zasade ili se preorijentišu na drugu vrstu poljoprivredne proizvodnje, pišu Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, proizvođači su ostavljeni na milost i nemilost velikim otkupljivačima, koji su, kako tvrdi, na nivou cele BiH postigli jedinstven dogovor u cilju postizanja ekstraprofita. Kaže kako su problemi s niskim otkupnim cenama i proizvodnjom malina u USK započeli prošle godine, kada je ukupan obim proizvodnje smanjen za 30 odsto u odnosu na 2016. godinu.

"Prognoze za ovu godinu nisu nimalo optimistične i ja očekujem da se proizvodnja malina prepolovi u odnosu na period od pre dve godine. Znači, tada je proizvedeno rekordnih 4.000 tona, a ove godine ako se proizvede upola toliko biće dobro", rekao je Mahmutović

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara