FOTO: Pixabay

Prokopijević: Pad lire će dovesti do povećanja inflacije u Turskoj

FOTO: Pixabay

Pad lire će dovesti do povećanja inflacije u Turskoj, rekao je agenciji Beta ekonomista Miroslav Prokopijević.

On smatra da postoji rizik i od ekonomske krize koja bi mogla uzdrmati vlast predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i dovesti zemlju pred veća iskušenja.

Prokopijević je kazao da kriza ne bi bila dobra za Tursku, ali ni za niz zemalja EU sa kojima Turska ima veliku razmenu, kao i za balkanske zemlje.

"Neke ključne turske ekonomske brojke nisu dobre i treba sačekati da se vidi kakve će biti posledice u realnosti", dodao je Prokopijević.

On je istakao da bi se kriza mogla preliti van turskih granica jer banke iz Evropske unije, pre svega Italije, Francuske i Španije, zajme Turskoj više od 150 milijardi evra što bi moglo za neko vreme postati teško naplativ kredit.

Prokopijević je naveo da Turska stalno ima ekonomske uspone i padove, da je proteklih nekoliko godina bio period ekonomskog uspona, koji je uglavnom finansiran kreditima u dolarima i evrima, jer se Erdogan protivio tržišnim kamatnim stopama u lirama, nacionalnoj valuti.

"To je dovodilo do bega iz lire u čvrste valute, a kada je tihi beg naglo ojačao – pothranjivan trvenjem sa SAD i eventualnim povećanim političkim rizicima – lira više nije mogla da se brani i usledio je njen veliki pad, čak 40 odsto od početka ove godine", objasnio je Propopijević.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara