Prosvetari u Severnoj Makedoniji dobiće veće plate

ajari/Wikimedia

Zaposleni u školama i predškolskim ustanovama u Severnoj Makedoniji dobiće povećanje plata za 12 odsto, dogovorili su vlada Severne Makedonije i Sindikat obrazovanja, nauke i kulture, prenela je Al Džazira. 

Štrajk u osnovnim, srednjim školama i vrtićima u toj zemlji ušao je u treću sedmicu.

Veće plate za 12 posto nastavnici i vaspitači primaće od jula, nakon što vlada obezbedi novac rebalansom budžeta. 

Štrajk je 11. aprila počeo u svim državnim vrtićima i u osnovnim i srednjim školama, u organizaciji Samostalnog sindikata obrazovanja, nauke i kulture (SONK). Sindikat je štrajk započeo nakon što, na nekoliko sastanaka sa resornim ministarstvima i Vladom, nije postignuta saglasnot o zahtevu za povećanje plata u prosveti za 18,4 odsto, prenela je Politika

Plate prosvetara male za odgovornost koju imaju

Zaposleni u prosveti u Srbiji su u novu 2022. godinu ušli sa skromnom povišicom plata. Neki sindikati su tražili 15 odsto, država je dala svega sedam, pisala je Nova ekonomija. 

Predstavnici Vlade Srbije su nakon velikog štrajka prosvetnih radnika 2015. stavili potpise na sporazum sa sindikatima obrazovanja, u članu tri tog dokumenta je pisalo da će Vlada, uz učešće sindikata, pripremiti poseban zakon kojim bi se definisale plate svih zaposlenih u javnom sektoru, a koji bi se primenjivao od 1. januara 2016. 

U Srbiji je uvođenje platnih razreda više puta odlagano, a najnovije pomeranje roka za 2025. godinu ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović obrazlaže pandemijom i borbom za ekonomski rast u vreme pandemije. 

"Reforme zarada u javnom sektoru imaju implikacije po budžet, a prema iskustvu iz drugih zemalja, takve reforme su dugogodišnje i zahtevaju dodatnu masu u budžetu", rekla je Obradović, poručivši da uređenje sistema plata i dalje ostaje strateško opredeljenje države.

Metla ili dnevnik, svejedno je


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.