Protest bugarskih turističkih agencija, traže pomoć države

Foto: Pixabay

U nizu protesta ovih dana u Bugarskoj učestvuju i turističke agencije i turoperatori koji od vlade u Sofiji zahtevaju da se preduzmu mere za spas turističke privrede u toj zemlji, preneo je bugarski portal Iskra.

Prema navodima demonstranata, sektor bi morao da se podrži finansijski od strane države jer je pretrpeo veliku štetu zbog pandemije.

Deo njihovog zahteva su primena kriznog plana i šeme subvencija za turoperatore i turističke vodiče.

Pavlina Ivanova iz udruženja "Budućnost za turizam" objasnila je da protest nema političku orijentaciju. 

"Turistička industrija nema garantni fond i nema likvidnost. Ne vidimo pravac u kome treba da se krećemo".

Ona je govorila i o teškoj komunikaciji koju su imali sa ministarkom turizma Nikolinom Angelkovom koja je smatrala da turistička privreda izvlači kapital u inostranstvo. 

Oko 32 hiljade Bugara je inače ove godine platilo da letuje u inostranstvu, svima njima, treba da se vrati novac i tu nije kraj jer postoje i obaveze koje treba platiti stranim agencijama. 

U okviru mera smanjenja PDV-a bugarski parlament je ranije odbio predlog da taj porez bude smanjen za turoperatore u periodu od početka jula do kraja godine.

Stopa tog poreza smanjena je sa 20 na devet odsto za restoranske i ketering usluge, knjige, hranu za bebe i higijenske proizvode za bebe.

Građani Srbije i Severne Makedonije od utorka inače mogu da uđu u Bugarsku, zbog turizma, uz negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata, objavilo je bugarsko ministarstvo zdravlja, preneo je portal N1.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara