Foto: Pixabay

Prvi hrvatski venture fond za " društveno angažovane startape

Foto: Pixabay
Evropski investicioni fond (EIF) podržao je sa 15 miliona evra prvi hrvatski preduzetnički fond koji će pomagati startapove iz oblasti ekologije ili širih društvenih pitanja. 

EIF je doprineo sredstvima iz tzv. Junkerovog plana sa polovinom ukupnog kapaitala za Feelsgood Social Impact Investment Fund, a koji će investirati u kompanije i iz Hrvatske i iz Slovenije.

Oblasti koje će biti podržane jesu, između ostalog, finansijska inkluzija, poljoprivreda, cirkularna ekonomija, sektori obrazovanja i zdravstva.

Da bi izmerili i nadgledali društveni uticaj i postizanje pozitivnih promena, menadžment tima će takođe uključiti i dva istraživača sa Sveučilišta u Zagrebu i Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Fond je prvi hrvatski venture capital fond kojim upravlja potpuno hrvatski tim, što se može tumačiti i kao signal da lokalno finansijsko tržište sazreva. Trenutno u Hrvatskoj rade tri venture capital fonda, od kojih su dva uspostavljena uz podršku EIF-a.

Junkerov plan je do septembra 2019. godine prikupio 433.2 milijarde evra za investiranje u države članice EU, uključujući 1.2 milijarde evra u Hrvatskoj. Plan trenutno podržava 972.000 malih i srednjih preduzeća širom Evrope.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara