Putnici širom sveta zarobljeni na aerodromima zbog pandemije

Foto: Pixabay

Dva aviona kompanije Er Srbije danas su vratila državljane Srbije iz Moskve i Dohe koji su zbog situacije sa koronavirusom bili zarobljeni na aerodromima, prenose Večernje novosti. Kompanija je ranije objavila na Tviteru da su dva njena Erbasa A320 poletela za Dohu i Mosku “po naredbi Vlade Republike Srbije”, uz najavu da jedan avion šalje i u Pariz. 

Na povratak sa aerodroma u Dohi na povratak čeka više od 40 državljana Srbije, od kojih su mnogi na društvenim mrežama zatražili su pomoć ambasada i javnosti u Srbiji. Državne institucije su tek odnedavno počele da se angažuju na rešavanju ovog problema, obzirom da je prethodno ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić za RTS naveo da će turisti biti "na dnu lestvice" prioriteta za evakuaciju. Nije poznato koliko građana Srbije trenutno čeka na evakuaciju.

I druge države imaju problema sa građanima van sopstvenih granica, a putnici širom sveta zaglavljeni su na aerodromima zbog vanrednih mera protiv širenja koronavirusa.

SAD su počele sa slanjem čarter letova za povratak svojih državljana zarobljenih na aerodromima, javlja Politico

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da se koriste “sva moguća sredstva”, uključujući i kombinaciju komercijalnih i privatnih letova, a sa Pentagonom se razgovara o upotrebi vojnog vazduhoplovstva. On je rekao i da je formirana “radna grupa za repatrijaciju”.

SAD su prošle nedelje pozvale američke državljane da ne lete van zemlje i da se vrate ako mogu. Oni koji žive van SAD ili ne mogu da se vrate zamoljeni su da ostanu gde su. 

Probleme imaju i državljani Velike Britanije. Njeni državljani obratili su se britanskom listu Independent, koji piše da oni ni od Ministarstva spoljnih poslova (Foreign Office), ni od aviokompanija ne dobijaju nikakve informacije. 

Kako piše Independent, radi se o putnicima kompanija Rajaner (Ryanair), Džet2 (Jet2) i Izidžet (easyJet), koje su otkazale letove ka Ujedinjenom Kraljevstvu.

“Ponudili su nam povraćaj novca ili da zakažemo drugi let kada bude dostupan. Nije ga bilo. Od tada nismo uspeli da kontaktiramo Rajaner”, rekla je za Independent Hajdi Edmundson, koja radi kao medicinski konsultant za hitne slučajeve i pokušava da se vrati kako bi pomogla u lečenju obolelih od koronavirusa.  

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije izjavio je da je Ministarstvo “u kontaktu sa pružaocima putničkih usluga i međunarodnim partnerima”, kako bi Britancima “pogođenim merama protiv širenja koronavirusa bila obezbeđena pomoć”.   

Iako je Nemačka objavila da će poslati avione po svoje državljane zaglavljene u Maroku, koji je već bio zatvorio granice, neki od tih malobrojnih letova već su otkazani, javlja evropska medijska mreža Euronews.

Procenjuje se da je u Maroku zarobljeno 5.000 Nemaca, ali i da takvih ima još mnogo u drugim zemljama. 

Britanski Gardijan piše da se na aerodromima i kruzerima širom sveta nalazi na hiljade Australijanaca koji pokušavaju da se vrate, dok ograničenja putovanja bivaju sve oštrije. 

Direktor australijske aviokompanije Kantas (Qantas) Alan Džojs rekao je da će kompanija organizovati letove za povratak državljana Australije ako to od nje bude traženo.

“Zbog zabrane ulaska i izlaska u zemlju, nema potražnje za našim letovima posle kraja marta. još uvek imamo avione i ljude, i ako pronađemo lokacije na kojima ima dovoljno Australijanaca da ih vratimo avionom, a vlada veruje da postoje, mi ćemo to učiniti”, rekao je Džojs. 

Kanadska TV mreža CTV prenosi da je aviokompanija Er Kanada (Air Canada) uspešno vratila 444 državljana Kanade koji su se nalazili u Maroku. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara