Putovanje u EU sa digitalnim zelenim sertifikatom moguće od kraja juna

Foto: Pixabay

Digitalni zeleni sertifikat, koji će građanima EU omogućiti da slobodno putuju tokom pandemije kovida-19, trebalo bi da bude spreman za upotrebu pre leta, prenosi Euractiv.

Evropski komesar za pravosuđe i zaštitu potrošača Didije Rejnders rekao je evropskim poslanicima da će početkom juna početi pilot projekat za testiranje sertifikata, sa ciljem da ceo sistem počne da funkcioniše do kraja juna.

Predstavljajući predlog Evropske komisije o sertifikatima Odboru Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE), Rejnders je rekao da je Komisija spremna da do kraja juna završi neophodne tehničke infrastrukturne radove.

Rejnders je kazao da će biti poštovana pravila privatnosti i da će dokument sadržati minimum potrebnih ličnih podataka, kao i da neće biti pravljena centralizovana baza podataka na nivou EU.

Predlog Evropske komisije treba da odobre poslanici Evropskog parlamenta i države članice.

Do sada se samo 13 zemalja saglasilo o specifičnim kriterijumima za izdavanje takovog zelenog turističkog pasoša najkasnije do juna, prema saoštenju austrijskog ministarstva turizma.

To su Austrija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španija.

Članice će moći da sertifikate koriste i za druge potrebe pored turizma.

Digitalni zeleni sertifikat će, kako se navodi u predlogu EK, sadržati dokaz o vakcinaciji protiv kovida-19, negativnom testu ili stečenom imunitetu nakon preležane bolesti, biće besplatan i dostupan u digitalnoj formi ili na papiru.

Prema predlogu EK, članice moraju da izdaju sertifikat za sve vakcine koju je odobrila Evropska agencija za lekove (Fajzer/Biontek, Moderna, Astra Zeneka, Džonson i Džonson), a mogu da odluče da prihvate i druge vakcine koje su odobrene samo u određenoj zemlji članici.

Komisija naglašava da će ti sertifikati sprečiti diskriminaciju pojedinaca koji nisu vakcinisani.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara