"QAnon" Fejsbuk grupe sve veće i sve brojnije

Foto: Pixabay

Nove i već postojeće Fejsbuk grupe okupljene oko "QAnon" teorije zavere rastu velikom brzinom i dobijaju poklonike i van engleskog govornog područja, ukazuje istraživanje koje je sproveo britanski Gardijan (The Guardian).

Teoretičari zavera okupljeni oko grupe QAnon tvrde da su u "tajni rat" protiv predsednika SAD Donalda Trampa umešane istaknute osobe iz svih delova društva, od obaveštajne zajednice i politike preko poslovnog sveta do Holivuda. 

Taj medij je pobrojao 170 grupa sa ukupno 4,5 miliona pratioca, u barem 17 država širom sveta.

U analizi su bile obuhvaćene samo grupe sa preko 1.000 članova, a najveća među njima je imala 200.000 pratilaca.

Od juna, grupe koje je Gardijan pratio su se povećale za 34 odsto, dok je u protekla dva meseca još 73 grupe doseglo broj od 1.000 članova.

Mnoge od tih 73 grupe su potpuno nove, osnovane u maju 2020. godine ili kasnije i već su prikupile više od 560.000 ljudi.

"Ove novije grupe i stranice takođe pokazuju širenje QAnon pokreta širom sveta. Oni uključuju grupe poklonika u Velikoj Britaniji, Severnoj Irskoj, Kanadi, Australiji, Meksiku, Brazilu, Nemačkoj, Poljskoj, Holandiji, Bugarskoj, Mađarskoj, Češkoj, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji", navodi Gardijan.

Najveće QAnon grupe koje je list dokumentovao bili su na engleskom, nemačkom, italijanskom, poljskom, i holandskom.

Tviter je nedavno objavio da će ukinuti sve naloge koji propagiraju QAnon teoriju, a anonimni izvori rekli su Nnjujork tajmsu da Fejsbukplanira da preduzme "slične korake" u avgustu.

U međuvremenu, algoritam te društvene mreže nastavio je da promoviše QAnon sadržaje korisnicima, a neke grupe su doživele eksplozivni rast.

Tviter uklanja profile poklonika "QAnon" teorije zavere

QAnon je, između ostalog, tvrdio da su članovi Demokratske stranke umešani u brojne zločinačke poduhvate, a njihovi se sadržaji naširoko prenose na društvenim mrežama. 

Kompanija Fejsbuk je u više navrata uklanjala mreže lažnih profila povezanih s nalogom QAnon, preko kojih se masovno delio sadržaj o zaveri protiv Trampa. 

Američki Federalni istražni biro (FBI) tretira QAnon kao "domaće ekstremiste i potencijalnu pretnju".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara