Radnicima u supermarketima u BiH veće plate za mart

pexels

Radnici u supermarketima u Bosni i Hercegovini će dobiti veće plate za mart, saopštio je Sindikat radnika trgovine i uslužnih delatnosti BiH.

U saopštenju se navodi da aktivnosti i apeli sindikata poslodavcima u sektoru trgovine da svoje radnike finansijski nagrade za trud i izlaganje opasnosti tokom epidemije koronavirusa rezultirale povećanjem zarada za mart.

“Iz svih krajeva BIH STBIH dobiva poruke svojh članova o odlukama Uprava kao i isplatama finansijskih stimulacija koje idu uz platu za mart. Ovo je izraz zahvalnosti i priznanje za sve radnike i radnice za njihovu hrabrost i požrtvovanost”, saopštio je sindikat.

Predsednica sindikata Mersiha Beširović izjavila je za sarajevski list Oslobođenje da su isplate krenule i da iznosi variraju u zavisnosti od poslodavca. Nekim radnicima je plata povećana i trajno.

“Različit je to iznos od firme do firme, negde je to baš minimalan iznos u pitanju, 50 konvertibilnih maraka (25 evra), negde se išlo sa povećanjem toplog obroka, a negde i sa izmenama ugovora o radu sa većom platom. U nekim kompanijama imam najavu povećanja minimalne plate, već se potpisuju ugovori i to je najbolja opcija jer promet već sada pada tako da će plata za april biti vrlo sporna, ali neke kompanije eto idu u trajna povećanja, mada je puno više ovih sa minimalnim”, rekla je Beširović.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih delatnosti BiH početkom marta je tražio od poslodavaca u trgovini da preduzmu dodatne mere zaštite svojih radnika, zbog stalnog kontakta sa velikim brojem ljudi. Sindikat je osim dovoljne količine sredstava za dezinfekciju i zaštitu tražio i dodatne pauze tokom rada.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara