FOTO: Pixabay

Radno vreme skraćuju za sat vremena zbog porodičnih aktivnosti

FOTO: Pixabay

 

Firma iz Cazina, koja se bavi prodajom računarske opreme, radnicama je skratila radno vreme za sat kako bi mogle da provode i više vremena sa porodicom.

To je, zasad jedinstven slučaj na području Unsko-sanskog kantona, a možda i cele Bosne i Hercegovine, piše Capital.

Direktor firme CPU Infotech iz Cazina, Dženan Kapić, ističe kako primanja za njihovih šest radnica ostaju ista, a da je dobit od svega obostrana. 

"Ništa se neće izgubiti za taj sat, poslove će stići da urade, a radnice će biti motivisanije, jer će više vremena provoditi sa svojom porodicom. Mislim da je ovo dobar potez koji će se pozitivno odraziti na naše poslovanje, a nadam se da će i drugi poslodavci slediti ovaj primer”, kazao je Kapić. 

Radnica Hana Perviz ističe kako su plate u ovoj firmi redovne, dodajući da ih je odluka poslodavca pozitivno iznenadila. "Ovo meni kao ženi i majci mnogo znači. Imam dete od dve godine i sada ću više vremena posvetiti porodici”, kaže ona. 

Predsednik Saveza samostalnih sindikata USK Muhamed Mahmutović pozdravio je ovaj potez, ali je istakao da su takvi primeri pravi izuzetak u situaciji kada se radnička prava krše na brojne načine. 

"Poslodavci danas nemaju sluha i kao da ne vide šta se dešava u društvu. Zbog procesa iseljavanja, sve je manji broj radnika na području Unsko-sanskog kantona i uskoro ćemo doći u situaciju da neće imati ko da radi. Međutim, njihov odnos prema radnicima se nimalo nije promenio”, kaže Mahmutović. 

Dodaje da brojni radnici u ovome kantonu rade za plate koje su najniže u Evropi, te da poslodavci na razne načine krše prava iz oblasti radničkog zakonodavstva.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara