Foto: Pixabay

Rast cena nekretnina ugrožava banke u EU

Foto: Pixabay
Rast cena nekretnina u Evropi može predstavljati rizik za finansijski sistem zato što vrednost stambenih jedinica u proseku raste brže od nacionalnih ekonomija ili inflacije, upozorio je Evropski odbor za sistemske rizike (ESRB).

Povodom te situacije, savetodavna upozorenja su poslata nadležnim ministrima Češke, Nemačke, Francuske, Islanda i Norveške. Takođe, preporuke su poslate ministrima Belgije, Danske, Luksemburga, Holandije, Finske i Švedske.

Mere predostrožnosti obično podrazumevaju ograničavanja zaduženosti korisnika kredita, kao i povećanje kapitalizacije banaka.

ESRB navodi da se u zemljama koje su dobile upozorenja i preporuke najočitije ranjivosti povezane sa nivoom zaduženosti domaćinstava, rastom broja izdatih hipotekarnih kredita i signalima da se standardi kreditiranja snižavaju.

Evropska regulatorna organizacija je Sloveniju prepoznala kao državu u kojoj rast tržišta nekretnina proizvodi najmanji rizik po finansijske institucije u celoj EU.

Kao najvažnije ranjivosti slovenačkog sistema navedene su brzi rast cena nekretnina i to što standardi pozajmljivanja nisu u skladu sa predloženim limitima.

Cene kuća u Sloveniji od sredine 2016. godine rastu prosečno 9.4% na godišenjem nivou.

PROČITAJTE JOŠ:
Većinu stanova u Beogradu kupuju građani iz unutrašnjosti 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara