Foto: Pixabay

Rast hrvatskog BDP-a sledeće godine usporava na 2,5%

Foto: Pixabay
Rast hrvatskog bruto domaćeg proizvod (BDP) će u 2020. godini usporiti sa 2,9% koliko se tekuće godine očekuje na 2,5%. Osim stanja svetske ekonomije, glavni razlozi za manju stopu rasta biće izostanak reformi i nepovoljna demografska kretanja, navodi se u analizi Hrvatske udruge banaka.

Drugi razlozi za usporavanje rasta su postojeće prepreke ulaganjima i neefikasan državni sektor, a ekonomisti iz tog udruženja dodaju da izvore mogućih iznenađenja u narednoj godini ne treba kao 2019. godine očekivati u domenu kursnih razloga ili javnog duga.

Odnos javnog duga i BDP se smanjio sa 74% na 72% i trebao bi da nastavi da se umanjuje istim tempom kao i tekuće godine, dodaje se u saopštenju.

Organizacija koja zastupa interese bankarskog sektora u Hrvatskoj je naglasila da govore o smanjenju brzine rasta, ne o recesiji, kao i da međunarodne organizacije imaju nešto optimističnije procene.

Prema istraživanju Međunarodnog monetarnog fond, ekonomija Hrvatske će porasti 3,0% ove i 2,7% sledeće godine, dok su očekivanja Evropske komisije 2,9% ove i 2,6% naredne.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara