Raste uticaj organizovanog kriminala na sport i klađenje

Foto: Pixabay

Umešanost organizovanih kriminalnih grupa u sport i sportsko klađenje je u porastu, a takmičenja se zloupotrebljavaju ne samo zbog zarade, već i zbog pranja novca, navodi se u analizi koju je objavio Interpol.

S obzirom da se vrednost globalnog tržišta sportskog klađenja procenjuje na 1,6 biliona (hiljada milijardi) evra, korupcija u sportu i nameštanje utakmica ne predstavlja isključivo problem za etiku u sportu.

"Ova oblast kriminala privlači grupe mafijaškog tipa, kao što su italijanske, albanske, jermenske i azijske grupe", navodi Interpol, a dodaje da je svaki oblik kriminala vezan za sport "izrazito transnacionalan".

Dodaje se da organizovane kriminalne grupe uključene u sportsku korupciju imaju višeslojnu strukturu sa "specifičnim ulogama, zadacima i odgovornostima".

"(Bande) sa sedištem u Evropi i azijski kriminalni sindikati mogu da sarađuju u različitim šemama ili da deluju samostalno. Čini se da je fudbal jedan od ciljanih sportova zbog svoje popularnosti i veoma bogatog tržišta klađenja. Međutim, veruje se da su u to uključeni i drugi profesionalni sportovi (poput tenisa, košarke i drugih)", navodi se u izveštaju.

Međunarodna policijska organizacija kaže i da je sportska korupcija u tenisu, posebno takmičenja na nižem nivou, oblast koja "sve više zabrinjava".

"Europol je samo povremeno prijavljivao nameštanje utakmica u vezi zbog (zarade na) klađenju, međutim ova vrsta manipulisanja se takođe u velikoj meri dešava i ne treba je potcenjivati... U (ovakvim) šemama, nameštanje utakmica je obično organizovano odvojeno od klađenja", naglašava Interpol.

Godišnji prihod od kriminala od nameštanja utakmica u vezi sa klađenjem procenjuje se na 120 miliona evra.

Pranje novca može vršiti putem onlajn klađenja, bilo iskorišćavanjem običnih operatora ili preuzimanjem direktnog vlasništva nad kladionicama, a kriminalci onda drugim grupama mogu ponuditi svoje usluge i prati i tuđi prljavi novac kroz svoje kladionice.

Stvarni obim nameštanja mečeva povezanih sa sportom i dalje ostaje nerazjašnjen, zbog čega je neophodno javno-privatno partnerstvo za rešavanje ovog problema, naglasili su u Interpolu.

"Ovaj pristup zahteva neophodno uključivanje svih relevantnih aktera... poput sudskih vlasti, sportskih organizacija, regulatornih i drugih javnih tela, kladionica, kao i privatnih kompanija koje pružaju usluge praćenja i provere klađenja", navodi se u izveštaju.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.