Velika potražnja za nekretninama na moru FOTO: Pexels

Rastu cene nekretnina u Hrvatskoj, raste i potražnja za njima

Velika potražnja za nekretninama na moru FOTO: Pexels
Rastu cena nekretnina u Hrvatskoj, naročito u Zagrebu, ali i obali, ne vidi se kraj.

Uprkos iseljavanju mladih i strožim uslovima kreditiranja, potražnja za stanovima i kućama ne jenjava, pa su na primer, cene stanova u Zagrebu već blizu istorijsko visokih nivoa u odnosu na pre desetak godina, kad se za prosečan stan u starijoj zgradi plaćalo više od 2.000 evra za kvadratni metar.

Dok širom EU cene nekretnina tek blago rastu, njihovo poskupljenje u Hrvatskoj u u poreenju prosekom EU je snažno. U Hrvatskoj su cene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromesečju porasle 8,5 odsto u odnosu na isti period lani. U poslednjem tromesečju 2017. porasle su 7,6 odsto. 

Istraživanje portala Njuškalo, pokazuje da su na nivou cele godine cene stanova u Hrvatskoj porasle 7,13 odsto, a cene kuća nešto više od četiri odsto. Najskuplji kvadrat stana je u Dubrovniku, gde se on prosečno drži po 3811 evra po kvadratu, u Splitu za 2744 evra po kvadratu, dok je prosek u Zagrebu 1917 evra. Po snažnom rastu ističe se Zadar, u kojem je prosečan kvadrat ove godine poskupio 12 odsto i sada se prodaje po 2075 evra, prenosi Tportal.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara