Foto: Max Pixel

Ravnopravnost polova i zarada u velikim švajcarskim kompanijama

Foto: Max Pixel
Velike švajcarske kompanije će morati da obrate pažnju na razliku u plati između zaposlenih muškaraca i žena od naredne godine, po novim pravilima koje je usvojila Švajcarska Vlada, kao deo politike kojom se smanjuje nejednakost polova.

Žene u Švajcarskoj zarađuju oko 20 procenata manje od muškaraca i to je značajno poboljšanje u odnosu na 1991. godinu, ali je došlo do pogoršanja statusa zaposlenih žena ako se uporedi sa periodom od 2001. godine, pokazalo je istraživanje vlade te zemlje. 

Ovi podaci su rezultirali štrajkom u junu ove godine, gde su stotine hiljada žena protestvovale kako bi istakle lošu statistiku vezanu za prava žena u ovoj zemlji.

%C5%A0trajk%20%C5%BEena%20swiss
Foto: Hadi (Wikimedia)

Država je donela odluku da sve kompanije koje imaju sto ili više zaposlenih moraju da sprovedu interne analize, kako bi se smanjila razlika u zaradama, a studija će se sprovesti do juna 2021. godine.  

Ovo pravilo zahvata manje od jednog procenta kompanija u Švajcarskoj, ali su u pitanju velike korporacije, koje zapošljavaju 46 procenata radnika na teritoriji čitave zemlje.

Švajcarsaka je među poslednjima u Evropi priznala pravo glasa ženama 1971. godine, više od pola veka posle Norveške, Nemačke, Kanade i SAD-a. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara