Republika Srpska: Milijarda na računima ne vredi u skupoj borbi sa koronom

Foto: Pixabay

Oko milijardu konvertibilnih maraka u Republici Srpskoj poseduju institucije vlade, javna i državna preduzeća, novac se nalazi u bankarskim depozitima, ali ne može da se iskoristi u vreme pandemije, jer je namenski, tačnije "već potrošen", piše portal Capital.ba.

"Ako vam zafali novca, taj depozit uzeti se ne može, on je namenski i može se potrošiti samo za ono za šta je namenjen, a ne za probleme u budžetu. Ono što preostaje institucijama, kada im treba novca, je da se zadužuju na neki od dostupnih načina", kaže Predrag Duduković iz Udruženja ekonomista RS SWOT.

U prvom polugodištu ove godine u RS, kako se navodi, zabeležen je pad depozita kod građana, privatnih preduzeća, nebankarskih finansijskih institucija, pa čak i kod banaka, jer su manje štedeli ili su povlačili štednju da bi preživeli korona krizu.

Međutim, to nije slučaj kod državnih institucija i preduzeća, gde su depoziti rasli.

Depoziti vladinih institucija rasli su u prvoj polovini godine u odnosu na kraj 2019. i to za 71,6 miliona konvertibilnih maraka, odnosno11 odsto. 

Na kraju juna na računima u bankama državne institucije imale su više od 722,4 miliona maraka.

Nešto manji, ali ipak rast, imali su depoziti javnih i državnih preduzeća koji su povećani za 12,3 miliona KM ili četiri odsto i zaključno sa junom iznosili su 286,4 miliona maraka.

O korišćenju državnih depozita razmišljalo se i u Vladi Srpske tokom kreiranja mera za suzbijanje posledica pandemije virusa korona, ali je procenjeno da je raspoloživo svega oko pet odsto depozita, što je mali iznos za ozbiljniju pomoć.

Ideja da državne institucije ili preduzeća kupe obveznice RS ili lokalnih zajednica i na taj način oslobode deo novca pala je u vodu jer su depoziti imali mnogo namenskih i rokovnih ograničenja.

REPUBLIKA SRPSKA PODSTIČE POSLODAVCE DA POVEĆAJU PLATE

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara